Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Erdélyi Zsuzsanna: A kockás füzet – Úttalan utakon Lajtha Lászlóval 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Erdélyi Zsuzsanna: A kockás füzet – Úttalan utakon Lajtha Lászlóval
2012. március

Lajtha László zeneszerző neve méltatlanul elfeledett volt egészen a '90-es évekig, amikor is egyre több zenei intézmény kezdte felvenni a szerző nevét, illetve kezdték újra megismerni, felfedezni gazdag életművét. Ennek oka, hogy a 20. századi magyar kultúrpolitika erősen befolyásolta a zeneszerzők, előadók művészi szabadságát, világnézeti különbségek folytán igen sok tehetséges ember vonult szilenciumba, vagy ellenkezőleg, írt olyan műveket, amik ellenkeztek saját felfogásukkal, rosszabb esetben akár külföldre is kellett emigrálniuk a bebörtönzés vagy megtorlás elől. Az itthon maradottak életútja sem különbözött sokban azokétól, akik önként távoztak külföldre, itthon is elhallgattatás, a mellőzöttség lett osztályrészük.

Lajtha László, mint kortársai közül igen sokan, zenei polihisztorként működött ebben a zivataros században, népzenét gyűjtött, komponált, pedagógusként tudásával gyarapította a következő nemzedékeket, egyházzenészként, zeneíróként is megmutatta tehetségét. Ha mindez nem lett volna még elég, Lajtha 21 évesen a Magyar Nemzeti Múzeumban kezdett dolgozni a hangszergyűjtemény gondozójaként, 1935-től 1938-ig pedig a Magyar Rádió szabadegyetemének zenei műsorait irányította, majd 1945-től másfél éven át a Rádió zeneigazgatója volt.

Lajtha erősen kötődött a nyugati zenekultúrához – ami szintén szálka volt a kommunista rendszer szemében –, több mint harminc évig a párizsi Alphonse Leduc zeneműkiadó gondozásában jelentek meg művei, ez is magyarázza hogy a mai napig elég kevés műve elérhető itthon nyomtatásban.

A Lajtha-életművet hitelesen és teljes körűen gondozó Hagyományok Háza Kiadó nemrég megjelent kötetében a komponista '50-es években kezdődött népzenegyűjtő körútjának állomásai elevenednek meg előttünk, a szakterületén oly jól ismert Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató saját „kockás füzetben” vezetett feljegyzései által. A gazdagon, archív fotókkal illusztrált albumban nemcsak Lajtha gondolatai, hanem személyes hangvételű beszélgetéseik is helyet kaptak, melyek által valódi portrét kapunk erről a saját korában el nem ismert, de mára a kutatásoknak köszönhetően újra felfedezett művészről, akinek ez évben ünnepeljük születésének 120. évfordulóját.

Hegedűs Bernadett

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner