Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Annelore Parot: Jumi és Kimonók 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Annelore Parot: Jumi és Kimonók
2012. február

Két különleges könyv, egy különleges világ. Japán fababák, kokesik elevenednek meg az oldalakon és mesélnek életükről, szokásaikról, barátaikról, hogy közelebb hozzák az európai olvasók számára ennek a távoli, csodás országnak a hangulatát, kultúráját, nyelvét. Nagyon nagy utat tettek meg, hogy a magyarországi gyerekek találkozhassanak velük.

A kokesi babák Japán északi részéről származnak, az első darabokat feltehetően az Edo kor (1600-1868) közepén kezdték el készíteni, és szuvenírként árulták a turistáknak. A kerekfejű, végtag nélküli, apró babák általában cseresznyefából készültek. Arcuk jelzésértékű, néhány ecsetvonás jut csak a szemeknek, szájaknak. A hagyományos kokesi babák mellett a 20. században megjelentek az úgynevezett kreatív kokesik is, melyeket inkább városokban készítenek. A kreatív kokesik képviselői Jumi és társai, akiket a francia Annelore Parot varázsolt könyveibe.

Bárhol nyitjuk ki a könyveket minden oldalon újabb és újabb meglepetés vár ránk. Sokféle színes kimonót és kelléket láthatunk. Vajon melyik kimonóhoz, melyik kellék tartozik? Hátulról is fel lehet ismerni az összetartozókat? És hogy néz ki a cica, nyúl, legyező, gomba frizura? Mi alapján lehet megtalálni a közös fürdőzés után a jukatát? Milyen látvány lehet, amikor a sárkányokat és a cseresznyevirágokat fújja az egyre élénkülő szél? Rengeteg kreatív játék segítségével kísérjük el Jumit rokonaihoz, barátnőihez, miközben akár japán szavakat is tanulhatunk, olvashatunk. Nagyon sok felirat, név eredetiben látható, legtöbbször a japán kiejtéssel, és a magyar megfelelővel együtt (a nyelvi lektornak, Mándi-Hashimoto Rena-nak és Dian Viktóriának, a fordítónak köszönhetően).

A könyvek felépítése, szerkezete, képvilága rendkívül finom, harmonikus. A szerző zseniális módon ötvözte az ismeretterjesztést, a más kultúrák iránti nyitottságot és a képességfejlesztést. Segítőink lehetnek a Móra Kiadó gondozásában megjelent „kokeshi” könyvek, ha óvodások, kisiskolások számára szeretnénk az azonosságok és különbségek felismerését elmélyíteni, japán érdekességeket mutatni, együtt szórakozni.

Kulcsár Marianna

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner