Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Boldizsár Ildikó–Szegedi Katalin: Királyfi / Királylány születik 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Boldizsár Ildikó–Szegedi Katalin: Királyfi / Királylány születik
2011. december

Amikor először kezembe került Boldizsár Ildikó Királylány születik című könyve, rögtön felmerült bennem a kérdés: mi lesz a fiúkkal? Mert ha minden lány királylánynak születik és ilyen szép áldásokkal (kincsekkel) érkezik a világra, akkor a fiúk is megérdemelnék, hogy megismerjék a bennük szunnyadó erényeket (titkokat). Az idén kézbe vehetjük a nekik szánt kötetet is: Királyfi születik.

A két mű együtt alkot egy egészet, mégis teljen eltérők. De ezen ne csodálkozzunk, hisz a lányokat és a fiúkat sem neveljük egyformán. Ha össze akarnánk őket hasonlítani, biztos nem az azonosságok jutnának az eszünkbe. Természetes az is, hogy eltérő jövőt álmodnak meg a szülők a kis királylányaiknak és trónörököseiknek, ezért másmilyen kincsekre lesz szükségük.

Mindkét könyv alkalmas arra, hogy megmutassa gyermekeinknek a világ szépségét, ajándékait és megtanítsa őket arra, hogy szívük tágas legyen és a szeretet uralkodjon benne. A lányok a kilenc égi királylány jókívánságait áldásként kapják születésükkor, csak el kell fogadniuk az ajándékokat. A fiúkat útnak indítja, hogy a világ titkait saját maguk fedezzék föl.

A Királylány születik című mese többször megkapta a kritikát: nem is mese, hisz hiányoznak belőle az igazi mesei elemek. Most ennek a kívánságnak is megfeleltek az alkotók: a királyfi két holló segítőjével, Gondolkodóval és Emlékezővel, elindul kideríteni, hol volt, mielőtt megszületett. Felszáll az égbe és a madarak segítségével megszerzi a titkokat, amelyek szükségesek, hogy boldog és sikeres legyen az élete. Felfedezi azokat a tulajdonságokat, melyek már azelőtt is az övéi voltak, mielőtt megszületett.

A látványvilág hasonló, de a királyfi férfias világa mégis feltűnően homogén, nincs annyi szín és játék, mint az égi királylányok sokféleségében, ami természetes is, hiszen ott kilenc külön világot kellett bemutatni a szavannáktól a jégmezőkig. A királyfi szeretni valóan érzékeny alakját a két holló teszi karakteressé. Egy saját útját kereső kiskamasz néz vissza ránk a könyv lapjairól.

Mindkét mesének gyönyörű harmóniát teremt Szegedi Katalin megálmodott és megfestett világa.

Nézzük hát, mi mindent kaptak az útra gyermekeink:

Lányok: Légy SZÉP! Légy TISZTA SZÍVŰ! Légy EGÉSZSÉGES! Légy ÁLLHATATOS! Légy JÓ! Légy VIDÁM! Légy TÜRELMES! Légy IGAZMONDÓ!  Légy KECSES!

Fiúk: a BÁTORSÁG, az ÖSSZETARTOZÁS, az ÉLESLÁTÁS, a SZABADSÁG, az ERŐ, a JÓKEDV, a KITARTÁS, a NAGYLELKŰSÉG és a HŰSÉG titkát.

Boldizsár Ildikó tanítása szerint az áldás és tudás csak akkor teljesedik be, ha mindannyian egész életünkben őrizzük kincseinket. Ehhez segítségül kaptuk a Napot, a Holdat, a csillagokat, a fákat, a hegyeket, a mezőt, a szelet, a havat, az esőt, a nádszálakat és az ég madarait. A többi csak rajtunk múlik.

Vóna Mária

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner