Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Kép? Írás? Képírás! 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Kép? Írás? Képírás!
2011. november

Az erre a hónapra választott „hónap könyve” kissé rendhagyó. Nem igazán könyv. Vagy mégis az?
Az biztos, hogy egy sorozatról van szó, melynek már a hatodik kötete jelent meg.
De ha nem könyv, akkor micsoda? Képregény!
Az irodalom egyik nagyon közkedvelt, ám mostohagyereke.

Hosszú évszázadok óta természetes szakembereknek és laikusoknak, hogy a vizuálitás milyen fontos a művek befogadásához. Amióta könyv(nyomtatás) létezik, azóta kísérik képek, illusztrációk a műveket, legyenek azok regények, szakkönyvek. Egy-egy kép sosem csak díszítette a könyvet. Mindig többet elárult, többet mondott a puszta szövegnél, vagy legalábbis segítette annak befogadását, könnyítette a szöveg megértését.
Gyakran azonban ennél is sokkal több volt. Meséltek, beszéltek, történeteket írtak le az „olvasó” számára. Gondoljunk csak a középkori katedrálisok üvegablakaira, milyen szépen elmesélték a bibliai történeteket.

A későbbi évszázadokban aztán ismét előtérbe került a kép, a szövegek illusztrálása. Egy újság hasábjain a szembeötlő rajz, fotó nem csak a figyelmet keltette fel, de egyben elmesélte a cikk tartalmát is.

Egy-egy karikatúrával pedig sokkal többet el lehet mondani, mint akár oldalaknyi szöveggel.
Később kialakult egy önálló műfaj, ahol nem a szöveget kísérte a kép, hanem a képet a szöveg. Ismét megjelentek a képben elmesélt történetek, hol több, hol kevesebb szöveggel.
Ezzel önálló életre kelt a képregény műfaja.
A Somogyi-könyvtár immár harmadik éve egy fesztivál keretében igyekszik bebizonyítani, hogy a képregénynek helye van az irodalomban, a könyvtárban. Vizuális szakemberek, irodalmárok, képregény-alkotók mondják el, számukra mit jelent a képregény világa, próbálják a nagyközönségnek és a szakmának is bebizonyítani a műfaj önálló létjogosultságát.
Idén először már szakmai konferencián is találkozhatnak az érdeklődők a képregénnyel, ahol a nemzetközileg is elismert, külföldi szakemberek és alkotók is bemutatják, hogy más országokban milyen szerepet tölt be a képregényes kultúra.

A fentiekből eredően az e havi „hónap könyve” egy fiatal szegedi, és már nemzetközileg is elismert képregény-alkotó sorozata.
A regényfolyam főszereplője, egy képregényes Esti Kornél, a szerző egy alteregója, Kalyber Joe. Hősünk végzős hallgatóként tanítási gyakorlaton vesz részt, történetesen egy általános iskolai osztályt vezet be a Headstone iskola életébe, műhelyeibe. A dolog nem megy gördülékenyen, bár Kalybert ez cseppet sem éri váratlanul. Az viszont igen, hogy ártatlan neveltjei által hamarosan egy olyan könyv kerül a birtokába, mely gyökerestül felforgatja az ő és környezete életét. A bajt csak tetézi, hogy tudtán kívül nagy veszélybe sodorja újdonsült ismerősét, egy lányt, aki az első perctől rabul ejti gondolatait.
A sok részes kaland innen kezdődik, aztán tűzön-vízen, nagyvároson, sivatagon, esőerdőn át folytatódik egy titokzatos könyv nyomában. S közben megismerjük a szereplőket, Kalyber társait, akik közben a mi barátainkká is válnak.

Az alkotó Pilcz Roland. Fiatal, szegedi, képregényíró/rajzoló, grafikus, egyébként számítástechnika–rajz szakos általános iskolai tanár. Még nincs harminc éves, alkotói pályája még igen hosszú, így reményeink szerint még sok-sok évig fogunk találkozni Kalyberrel is.

Oros Sándor

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner