Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Eckhardt Mária: Liszt Ferenc Krisztus oratóriuma és a Zeneakadémia 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Eckhardt Mária: Liszt Ferenc Krisztus oratóriuma és a Zeneakadémia
2011. október

„Krisztus oratóriumom tegnap óta készen van, hogy már csak a revízió, a tisztázat és a zongorakivonat van hátra. Egészében véve 12 zeneszámot tartalmaz (…), és mintegy három óráig tart. A művet mindvégig a Szentírás és a liturgia latin szövege nyomán komponáltam.”

Idén ünnepli a világ Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját, és a szerző születésnapján, október 22-én a „World Liszt Day” keretében a világ számos hangversenytermében hangzik majd fel a Krisztus oratórium, Liszt szóló énekhangokra, vegyes- és egynemű karra, nagyzenekarra, orgonára és harmóniumra komponált monumentális alkotása. A nagy mű több mint egy évtizeden keresztül készült és három grandiózus tételből áll: Karácsonyi oratórium, Vízkereszt után, Szenvedés és feltámadás.

A most megjelent impozáns kötet összeállításában irányító szerepet vállaló Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont birtokában számos olyan felbecsülhetetlen értékű dokumentum van, amely Lisztnek ehhez a nagyszabású művéhez kapcsolódik.

A magyar és angol nyelven íródott album többek között bemutatja az oratórium magyarországi bemutatásával kapcsolatos írásos dokumentumokat, levelezéseket, fotókat, emléklapokat. Tartalmazza Liszt legelső monográfusa, Lina Ramann tanulmányát – a zenetudósnő olyannyira lelkes volt, hogy személyes kapcsolatukon túl kérdőíveket is készített a zeneszerző számára...

Egy valódi kuriózumra is akadhatunk az emlékkönyvet lapozgatva: fakszimile formában adja közre Liszt egy eredeti, 14 + 2 oldalas kéziratát, mely a Christus egyik tételének négykezes zongoraváltozata. A könyv zenetörténeti adalékokkal, elemzésekkel egészíti ki a múzeumi kincsek látványos gyűjteményét.

A zenetörténet szerelmesei és az igényes könyvkiadás iránt fogékonyak is valódi esztétikai és kulturális csemegére találhatnak a Helikon Kiadó kódexeket idéző kötetében.

A bicentenáriumi megemlékezésből Szeged városa sem maradhat ki. A Dóm falai közt is felcsendül majd Liszt nagy remeke a Szegedi Szimfónikus Zenekar és a város több kórusának közreműködésével, hogy együtt emlékezhessünk a romantika korának világhírű magyar zeneszerzőjére.

Hegedűs Bernadett

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner