Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv
2011. szeptember

Gévai Csilla gyermekeknek szóló, de felnőttek számára is sok érdekes megközelítést tartalmazó „zöld” könyve 13 témában, 13 kérdésre ad érthető, érdekes, őszinte választ.

HÁNYAN élünk a Földön?
MENNYI embert bír eltartani a Föld?
MEKKORA egy ember ökológiai lábnyoma?
MIKORTÓL kezdődtek a problémák?
MIÉRT rossz, ha melegszik a Föld?
MITŐL apadhat a vízkészlet?
HONNAN van a tiszta levegő? (...stb.)

A könnyed stílusban megfogalmazott, mégis komoly válaszokban az utóbbi időben egyre többször elhangzó szavak is helyet kapnak, mint például üvegházhatás, klímaváltozás, túlnépesedés, újrahasznosítás. Az elvont, még a felnőttek számára is  sokszor nehezen megragadható fogalmakat játékosan, szemléletes példákkal magyarázza a szerző. Rávilágít az összefüggésekre, könnyen megjegyezhető tanácsokkal látja el a gyerekeket például arról, hogyan vigyázhatnak kis odafigyeléssel az energiára, mely nem végtelen.

A mű számtalan, a gyermekeket (felnőtteket) gondolkodásra, kreativitásra, ötletgyűjtésre késztető feladatot tartalmaz, mely erősíti az olvasóban azt az érzést, hogy a Nagyon zöld könyv az ő személyes könyve, a Földet érintő probléma az ő személyes problémája, a megoldás keresése a személyes érdeke. Akik megismerik a könyvet, biztosan ráébrednek arra, hogy a Föld érzékeny élőlény, melyre ugyanúgy vigyázni kell, mint önmagukra.

Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Bátran állíthatom, hogy ez a könyv igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teszi a környezetvédelmet.” /Berg Judit/

A szöveg tartalmi megértését segítik a szerző saját készítésű képei, monotonságát megtörik az apró rajzok, humoros párbeszédek.
A könyv végén egy gazdag, összefoglaló szójegyzék található a környezettel kapcsolatos, a könyvben is előforduló fogalmakból.
A Pagony Kiadó gondozásában megjelent művet 8-12 éves fiúknak, lányoknak és szüleiknek ajánljuk olvasásra, fölolvasásra és nézegetésre.

Kulcsár Marianna

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner