Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Robert Merle: Francia história 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Robert Merle: Francia história
2011. június

Robert Merle, Goncourt-díjas francia író 13 kötetes Francia históriája az Európa Kiadónál harmadszorra jelenik meg különlegesen szép formában.
Talán ha a sors engedi, Merle tovább is szőhette volna a történelem és a főhős életének fonalát, de sajnos 2004-ben bekövetkezett halála megakadályozta ebben.

A mű harmonikusan fonja össze a történetírást és a kalandos, izgalmas cselekményt. A vallásháborúval kezdődően tárgyalja a francia történelem eseményeit: a XVI. és XVII. századi Franciaországot, a katolikusok és hugenották véres harcait és az azt követő, éppoly zaklatott időket. Megjelennek a kor legjelesebb személyiségei, beláthatunk a nagypolitika színfala mögé – háborúk, tárgyalások, gyilkosságok sokaságába.
Megelevenedik a királyi udvar fényűzése és az intrikák hálója a XVII. század közepéig a reneszánsz Siorac-család életén keresztül, IX. Károly uralkodásától XIV. Lajos trónra lépéséig.

Az első hat kötet főhőse Pierre de Siorac lovag, aki bárói családból származik és orvosként kerül a király környezetébe. Párizsban III. Henrik és IV. Henrik bizalmasa, titkos, akár életveszélyes küldetésekben vesz részt. Párizsban éli át a gyilkos Szent Bertalan-éjszakát és a hosszú, számtalan áldozatot követelő párizsi ostromot. Az okos és nemes lelkű arisztokrata, a szebbik nem odaadó híve, lépten-nyomon veszedelmes kalandokba keveredik. Hűségének jutalmaként IV. Henrik márki rangot adományoz neki.

A hetedik kötettől már Siorac márki fia a főszereplő, Siorac lovag, akinek maga a király a keresztapja. Házasságon kívül született, anyai ágon Bourbon-vér folyik ereiben. Az ő története nem a titkos küldetések sora, hanem a XIII. Lajos melletti első nemesúré. Elbeszélése nyomán a szemünk előtt nő fel Lajos. Megérthetjük a sokat kritizált ifjú király tetteit, az udvar intrikáit és a királyhű alattvalók szeretetét.
A történet külön érdekessége, hogy Lajos jobbkeze, Richelieu bíboros ábrázolása ellentmond a Dumas-féle képnek. A bíboros nem gonosz és hatalomvágyó intrikus, hanem a király legfőbb támasza, zseniális politikus, államférfi és hadvezér. A regényfolyam ezen kötetei igazi történelmi tablók.

Óriási könyvtári és levéltári kutatás előzte meg a krónika írását, így történelmi hitelessége vitathatatlan. Emellett színes képet kapunk a korabeli divatról, szokásokról, a bonyolult vallási kérdésekről, mindarról, ami a ma embere számára közelebb hozza a régmúlt időket.

Külön élvezetet jelent az a csodálatos és korhű nyelvezet, amely a históriát még megélhetőbbé és élvezetesebbé teszi. A fordítás Görög Lívia, Kamocsay Ildikó és Szántó Judit munkája, játékos, érzékeny és magával ragadó.
Negyedszerre olvasom végig a sorozatot. Időnként leteszem, beiktatok valami mást, de már alig várom, hogy újra a kezembe vegyem a folytatást. És tudják, mi az érdekes? Mikor olvasom, magam is szebben, választékosabban beszélek.

Sósné Karácsonyi Mária

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner