Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Jánossy Péter Sámuel–Deke Erh: Hudec László élete és munkássága 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Jánossy Péter Sámuel–Deke Erh: Hudec László élete és munkássága
2011. május

2006-ban, amikor Hanna Mela festőművész tárlatát megnyitotta Szenti Tibor a Somogyi-könyvtárban, többek között azt is megtudtuk tőle, hogy a Joseph Barbara – William Hanna világhírű rajzfilmes kettős Hanna családnevű tagja a festőművésznő unokaöccse. Akkor úgy gondoltam, ennél kevésbé köztudott, meglepőbb, és különlegesebb információkat már nem lehet találni a világ legkülönbözőbb pontjain működött/működő, a tudomány, a politika vagy a művészetek területén híressé vált magyar származásúakról.
Vagy mégis?

2010-ben megjelenik egy könyv Hudecz László építészről, akinek  nevét magyar nyelvű építészettörténeti munkák nem is említik. Igaz, ő nem nyugat felé emigrált, mint Breuer Marcell, Moholy-Nagy, és sokan mások, hanem – orosz hadifogságból – kelet felé indult, és Sanghajban telepedett le. Nemcsak meghatározó egyénisége lett a már akkor lendületesen fejlődő kínai nagyváros építészetének, de egy képzeletbeli „legek könyvébe” is beírta nevét. Leghíresebb épülete ugyanis az 1931-ben tervezett, ma is álló Park Hotel. A 83,8 méter magas, nyitható tetejű, légkondicionált étteremmel, programvezérelt hívóliftekkel ellátott, acélváz szerkezetű épület az első, Észak-Amerikán kívül megépült felhőkarcoló.

Hudec László regénybe illő életútját, épületeit egy későbbi leszármazott, a szintén építész Jánossy Péter Sámuel írta meg. Emberként, magyarként és építészként is bemutarja Hudec Lászlót, aki Besztercebányán született, a Magyar Királyi József Műegyetemen többek között Schulek Frigyes, Hauszmann Alajos, Forbáth Imre voltak a mesterei, aki egyetemi tanulmányai mellett Európát járva gyarapította szakmai és nyelvtudását, és Sanghaj után Róma, a svájci Luzern majd Kalifornia életének helyszínei.

S hogy miért lett a könyv alcíme „Az igazi homo ludens” – kiderül, ha az érdeklődő olvasó átlapozza, olvasgatja, a gazdag illusztrációs anyag alapján elképzeli Hudec László mintegy hatvan, Sanghajban tervezett és felépített „házát”.

Juhászné Lengyel Ildikó

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner