Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Mandel Róbert: Klasszikus és romantikus hangszercsodák 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Mandel Róbert: Klasszikus és romantikus hangszercsodák
2011. március

Vajon tényleg tűzcsóvát vet a lángorgona?
Hosszú, pöttyös nyaka van-e egy zsiráfzongorának?
Lehet-e sétaboton hegedülni?
Hogyan lehet egy olyan zongorán játszani, amin 6 sor billentyűzet van?
Milyen hangszer születik egy pianínó és egy hárfa keresztezéséből?
Hol látható a Dohnányi Ernő számára készített félköríves klaviatúrájú zongora?
Mennyire törékeny egy kristályból készült fuvola?

Mandel Róbert: Klasszikus és romantikus hangszercsodákIlyen, és még ennél is érdekfeszítőbb kérdésekre kaphatunk választ, ha fellapozzuk Mandel Róbert új könyvét, melyben rég elfeledettnek hitt hangszercsodák tárulnak szemünk elé.

A zene eddig sem rövid története során megannyi eszköz szolgált már hangszeréül a muzsikáló embernek, kezdetben állati eredetűek (csont, bőr, belek), később a zene fejlődésével egyre kifinomultabb eszközökből és anyagokból készült hangadásra szolgáló instrumentumok.

A Klasszikus és romantikus hangszercsodák, ahogy a címe is mutatja, egy több évszázadot felölelő korszak termését mutatja be hangszerekről készült fotókon, korabeli képeken és szabadalmi hivatali leírásokon keresztül. De hogyan kerül egy hangszerekről szóló könyvbe szabadalmi leírás? A válasz nem is olyan bonyolult, ha arra gondolunk, hogy a századok során számtalan feltaláló látott fantáziát zeneeszközök tervezésében. Sok ezek közül csupán terv maradt egy fiók mélyén, hiszen elkészítésük szinte lehetetlen volt. Ezért indult a könyv szerzője felfedező útra a világ nagy hangszermúzeumaiba illetve szabadalmi hivatalaiba, hogy megismerje és megértse ezen instrumentumok működését.

Mandel Róbert, akit a Ki-Mit-Tud vetélkedősorozatban ismerhetett meg a közönség, ahol tekerőlanton előadott produkciójával egészen a döntőig jutott, mára több hangszertörténeti munkát tudhat maga mögött. Organológusként, vagyis hangszertudósként pedig értőn kalauzolja el az olvasót a gyönyörű hangszercsodák  birodalmába.

Hegedűs Bernadett

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner