Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Mészöly Miklós: Családáradás 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Mészöly Miklós: Családáradás
2011. január

"Így tudjuk meg, hogy milyen kevés elég ahhoz, ami különben csak egyszerűen sok már." Kettős évforduló alkalmából ajánljuk olvasóink figyelmébe a Kossuth-díjas író, Mészöly Miklós regényét.

Mészöly Miklós: CsaládáradásA Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent kisregényből, a kiadó szavaival élve, összerakható a szerző dunántúli mitológiája.  A fülszöveg a szerzővel készült interjúból idéz:
"A régi olvasói kedv... Dickensnél, mondjuk... Micsoda öröm töltötte el az embert, ha a fejezetek élén egy címet látott és nagyjából sejtette, hogy mi is fog történni a már ismerős figurákkal. Újabban - megint - nagyon fölmelegítik a szívemet ezek a régi dolgok. De visszanyúlni hozzájuk csak szervesen - gyökeresen másképp - lehet. Például lóg a falon egy realista kép. Csupán abban különbözik minden realista képtől, hogy az egész - mondjuk - baltól öt centit ferde. Hát ez a ferdítés, ez az öt centi - ez a pokolian nehéz. Ami nem csoda, mert ez az öt centi vagyok én, vagyunk mi, a mi századunk."

A regény elolvasása egyfelől tisztelgés az író emléke előtt, másfelől mi magunk is belefeledkezhetünk abba a nagy erejű sodrásba, hogy mindannyian családból származunk, akár ismerjük gyökereinket, akár nem.  Múltunk, a sorsunkban feltáruló miértek és hogyanok szövevényes világa, épp oly titokzatosan tárulhat elénk, mint a regénybeli Júlia naplója.

"A szerepek pedig hallgatólagosan ugyanúgy ki voltak osztva a házban, mint a stigmák, a sebek és a könnyek, az ajándék-álmok és az ébredés valósága."

Arról pedig, hogy a  regény szereplői  hogyan  birkóznak meg a múltjukban felsejlő titkokkal, a következőképpen fogalmaz Mészöly:

"Különös, de mégsem jutott eszébe, hogy ezzel a homállyal kokettáljon, bár ha nem is mutatta vonszolta magával."
Mészöly Miklós világának sodrásában mi magunk is átgondolhatjuk, mit hozunk a múltunkból magunkkal, és mi az, amit továbbadunk majd a jövő generáció számára.

Kecskeméti Zsuzsanna

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner