Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Máté Angi: Volt egyszer egy 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Máté Angi: Volt egyszer egy
2010. december

Van egyszer egy könyv.
A címe Volt egyszer egy
Takaros, tetszetős, csodaszép. Egyszerűen van, és oda kell rá figyelni. Semmi flikk-flakk, csillogás, villogás. Ránk mosolyog, s ha kezünkbe vesszük, már mi is mosolyogva kutatjuk titkát. Amikor kinyitjuk, körülölel varázslatos világa, lelkünk összegömbölyödik, és önfeledten lebeg, kacag. 

Marton Árpád: A Mozart-galaxis19 mese van benne. 19 rövid mese, két oldal jut mindegyikre. Semmi különösről nem szólnak, csak a körülöttünk lévő világról, egyszerű hétköznapi tárgyakról: nyárról, almafáról, békáról, alagútról, autóról, pocsolyáról, ködről, kőről… és máris más szemmel látjuk ezeket a megszokott dolgokat.
Olvashatunk a nyárról, mely egy vonatablakból „integetett, csak úgy bele a világba, mire piroskodni kezdtek a cseresznyék, majd intett még, s fagyni kezdtek a fagylaltok, aztán még, mire a pipacs szétrázta piros hajait.” Az almafáról, melynek almái „kacagtak és himbálóztak boldogan, gömbölyöket énekelve.”. Vagy a kőről, amely párnának mondta magát, ezért „minden este felpaskolta tömör, száraz hasát, és várta a lefeküdni vágyókat”. Megtudjuk, miről álmodik a tej, mire vágyik az alagút, mit árul a hideg, milyen, amikor a csend énekel, hol lakik a sötétség, mit süt a kemence, amire manapság már nincs szükség, megérintheti-e egymást a föld és az ég. És lenyugszunk. És csodaszép a világ, még az egyszerű dolgok is.
Ezeket a lírai szép meséket nyelvezete teszi különössé, nincs felesleges mondat, szó, tömör, rövid, de kerek történet mind. Minden érzékszervünket megragadják, a legapróbb neszekre is felfigyelhetünk.

Vannak egyszer a képek.
Gyönyörű, varázslatos képek. Szulyovszky Szilvia alkotásai tökéletesen illeszkednek a mesékhez, átkarolják azokat, és tovább viszik a történeteket. A Pagony Kiadó Aranyvackor pályázata révén jött létre ez a szerencsés találkozás író és illusztrátor között, ők nyerték el az első díjat.

Van egyszer egy író.
Máté Angi 1971-ben született Vajdahunyadon. Műveit többek között a Látó, a Kortárs és az Irodalmi Jelen publikálta. Költőként és prózaíróként is tevékenykedik.
Első önálló kötete 2009-ben jelent meg Mamó címmel a Koinónia Kiadónál, amelyet bár gyerekeknek is ajánlanak, biztos, hogy nem(csak) gyerekkönyv. Mindenkit meglepett a mű minden tekintetben, s kiérdemelte a 2010-es Bródy Sándor díjat, amelyet mindig az előző évben kiadott, legjobbnak talált, első kötetes prózaírónak ítélnek oda.

Van egyszer az olvasó.
Bármilyen hangulatban és állapotban is leledzik az olvasó, akár kicsi, akár nagy, ha kézbe veszi ezt a könyvet, 19 gyönyörűséges mesén keresztül egy gyönyörűséges világra csodálkozhat rá. Az élmény fokozható, ha összeül a család és közösen olvassák.

Nagy Zsuzsanna
 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner