Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Marton Árpád: A Mozart-galaxis 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Marton Árpád: A Mozart-galaxis
2010. október

A zeneirodalom talán legnépszerűbb alakja Wolfgang Amadeus Mozart. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy művei nem csak a nemesi udvarokban szólaltak meg, hanem melódiáit az utcákon is önfeledten énekelték, fütyörészték az emberek, mint mi ma a slágereket. Minden műfajban a remekművek sorát alkotta, így vált a muzsika egyetemes mesterévé és ideáljává.

Marton Árpád: A Mozart-galaxis"S hogy magyarul mit is jelent Mozart neve? Kétféleképpen is lefordítható: "Aki szereti Istent.” Vagy: "Akit a Jóisten kedvel."

2006 születésének 250. évfordulója a Mozart-irodalom reneszánszát hozta. Sorra jelentek meg új és többedik kiadású könyvek, tanulmányok. Tudósok és zeneszeretők egyaránt megtalálhatták a kedvükre valót, de azok is, akik most fedezték fel a zenetörténet legizgalmasabb és legszeretettebb zeneszerzőjét.

Marton Árpád, szegedi újságíró, 2004 óta Magyar Katolikus Rádió alapító munkatársa az országos rádió révén nem csak a város zenei  életének jelentős alakja. Irigylésre méltó zenei jártasságot árul el írásaiban és konferáló, ismeretterjesztő riportjaiban. Ugyan kicsit később, 2009-ben jelent meg A Mozart-galaxis című könyve, hiánypótló írásként köszönthetjük.

A Mozart-galaxis lenyűgöz azzal az óriási tudásanyaggal, amellyel a zeneszerző műveit Marton Árpád bemutatja. De nem a zenetudós szerkezeti és hangzatokat elemző mélységeivel, hanem a zenét élvező ember Mozart muzsikájára rácsodálkozó boldogságával. Szépirodalmi igényű szövege képes megjeleníteni a zenét, "elemzésein" átérződik a komponista végtelen élet- és emberszeretete. Marton felvállalja könyvében, hogy a szeretetnek ez a forrása kizárólag Isten jóságának földi megjelenése a mozarti zenén keresztül.

A Mozartról szóló könyv a minden rezdülésre reagáló komponista magánéletébe, érzéseibe, gondjaiba is bevezet, az ember portréját nyújtja. Megismerjük a művek ihletét, forrását, magunk előtt "láthatjuk" zenét.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik Mozartot úgy szeretnék megismerni és hallgatni, hogy közben az képpé varázsolva jelenjen meg előttük. Ez az írás elmélyítheti a Mozart-zene megnyugtató, minden gondunkra megoldást jelentő válaszát.

"Élete harmincöt éve alatt – mint A varázsfuvolájának hősei – Mozart  muzsikálva járt be mennyet és poklot, az élet összes örömét és bánatát hangokká változtatva, hogy fölemelkedhessenek  Istenhez."

Sósné Karácsonyi Mária

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner