Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Zsolnay a nagyvilágból : Gyugyi László gyűjteménye 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Zsolnay a nagyvilágból : Gyugyi László gyűjteménye
2010. augusztus

A  hónap könyve az augusztus 11-én könyvtárunkban nyíló Zsolnay-kiállításhoz kapcsolódik. A Zsolnay a nagyvilágból : Gyugyi László gyűjteménye című kötet tartalmilag és kivitelezése szempontjából is érdeklődésre tarthat számot a szecesszió iránt fogékony művészetkedvelők körében.

A Zsolnay a nagyvilágból : Gyugyi László gyűjteményeMíg a kiállítás a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.  termékeiből válogat, a hónap könyve a világ egyik legszebb és leggazdagabb Zsolnay-magángyűjteményét reprezentálja. Úgy vélem, a könyv 2006-os megjelenése előtt keveseknek lehetett tudomásuk itthon arról, hogy a magyar származású, Amerikában élő mérnök, Gyugyi László kiváló ízléssel, az évtizedek alatt folytatott gyűjtés-vásárlás közben megszerzett magas szakértelemmel felépített mintegy 600 darabos Zsolnay-kerámiagyűjtemény tulajdonosa.

"A legnagyobb magyar fazekas" Zsolnay Vilmosnak, családtagjainak, utódainak és munkatársainak azok a művei alkotják a gyűjteményt, melyeket külföldi piacokon értékesítettek. A Zsolnay manufaktúrából kikerülő valamennyi tárgy – váza, tál, lámpa, virágedény, kerámiafestmény, kisplasztika – egyedileg tervezett és kézműves módszerekkel kivitelezett. A formák, minták, díszítések kialakításánál az ókori kerámialeletektől a magyar nép díszítőművészetéig merítettek invenciót a tervezők. S a sokszínű tervekhez illő, a korabeli kereskedelemben elképzelhetetlen mázakat és technológiákat fejlesztett ki maga Zsolnay Vilmos.

Zsolnay

Talán nem véletlen, hogy a magyar nyelvben  ebben az időszakban született meg az a szó, mely szemléletesen fejezi ki, amit a Zsolnayak műveltek: iparművész, iparművészet.
A tárgyakat Gyugyi László fotói mutatják be, valamennyit "adatolva" : a tárgy neve, funkciója, mikor, kinek, milyen technikával készült, melyek méretei.
Zsolnay

 

A művészettörténeti tanulmányok mellett - Csenkey Éva és Hárs Éva tollából - a gyűjtő vallomása és emlékei is említést érdemelnek.

 

Bemutatja  Európa és USA legnagyobb piacait, hiszen nemcsak régiségkereskedőktől vásárolt, hanem rendszeresen megfordult London, Párizs, New York, Miami, Bécs „bolhapiacain”. Egy-egy darabja a kollekciónak szinte regényes úton került mostani tulajdonosához, a történetek is érdekesek!

 

Ha kigyönyörködte magát Kedves Látogatónk a Zsolnay-remekművekben, "virtuális műgyűjtésre" hívjuk Önt – lapozza fel a Somogyi-könyvtár hónap könyvét!

 

Élményeket, benyomásokat "gyűjteni", ismerkedni, gyönyörködni a magyar historizmus és a szecesszió korszakában született  kerámiák forma- és  színgazdagságában, saját szellemi gyűjteményünk gyarapításának nagyszerű alkalma.

Juhászné Lengyel Ildikó

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner