Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Kié az ország? Kié a hatalom? Zichy Lászlóval beszélget Kovács Zsolt 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Kié az ország? Kié a hatalom?  Zichy Lászlóval beszélget Kovács Zsolt
2010. június

A Kairosz Kiadó Magyarnak lenni sorozata már több mint hatvan interjúkötettel büszkélkedhet. A rövid beszélgető könyvecskékben közéleti személyiségek, közismert szakemberek, tudományágak és határterületeik képviselői szólalnak meg (Nemeskürty István, Pálffy István, Makovecz Imre, Koltay Róber, Farkas Flórián, Reviczky Gábor stb.). A hónap könyvének választott, 2010-ben megjelent kötetben Zichy László hányatott életével ismerkedhetünk meg.

Hogyan vall életéről ma, a XXI. században egy gróf? Hogyan élte át, élte túl az 1950-es évek politikai viharait, családja kitelepítését? Miért nem helyezkedett el véglegesen semmilyen munkahelyen? Mi hozott változást életében?

Gróf Zichy László (1947-) fizikus-pszichológus olyan nagyhírű – a történelemkönyvekből is jól ismert – főnemesi családok leszármazottja, mint Bethlen vagy Batthyány. Többek között Zichy Mihály, a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja is felmenői közé tartozik.

Zichy László zaklatott gyermekkora után Esztergomba, a ferencesekhez került középiskolásként, majd Budapesten, az ELTE fizikus szakát végezte el. Ezután klinikai pszichológiából másoddiplomát szerzett. Az akkori felfogás szerint, osztályidegenként – arisztokrata lévén - azonban nem kaphatott tartósan állást sem a kutatói munka, sem az oktatás területén egészen a 80-as évekig bezárólag. Nagy lépést jelentett életében az 1989-es rendszerváltást megelőző évek reformtörekvéseinek előmozdítása: önismereti tréningeket, táborokat szervezett KISZ-es fiataloknak, párthivatalnokoknak. Az átalakulási folyamat után - immár húsz éve – vidékfejlesztéssel, kistérségi programok megvalósításával foglalkozik.

Kovács Zsolt jól megválasztott, frappáns – számomra helyenként kissé túl patriotikus – kérdéseire kapott válaszok alapján egy olyan ember személyisége rajzolódik ki előttünk, akiben bár örökké fájó pont családjának megbélyegzése és a hortobágyi deportálás rémisztő gyerekkori élménye, de aki nem adta fel a reményt. Itthon maradt és tetteivel, saját erejéből érte el azt, amit akart.

Muresán Orsolya Mária
 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner