Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Stephen Law: Filozófia 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Stephen Law: Filozófia (Útitárs kézikönyvek)
2010. május

"A filozófiára sokan úgy gondolnak, mint valamiféle felhőkben járó tudományra, aminek semmi köze nincs a mindennapi élethez. Ezzel szemben az igazság az, hogy nagyon is sok köze van a valósághoz." –
így kezdődik az Útitárs kézikönyvek Filozófia című kötete, mely egy áttekinthető és praktikus útmutató a filozófia iránt érdeklődőknek, sőt azok is élvezettel forgathatják, akiket nem igazán vonz ez a tudományág.
Stephen Law: Filozófia (Útitárs kézikönyvek)

Ugyanakkor ez nem egy szokványos filozófia-könyv.
Bár végigvezeti az olvasót a filozófia történetén és bemutatja a legfontosabb filozófiai irányzatokat (vállalva, hogy csak kóstolót ad a témából, hiszen ilyen terjedelemben nem képes mindent lefedni), és a kötet harmadát a Ki kicsoda a filozófiában című fejezet teszi ki, mely több mint száz filozófus életével, munkásságával és legfontosabb tanaival ismertet meg, mégis talán a legizgalmasabb rész a Filozófiai eszköztár című fejezet, melyből megtudhatjuk, hogy a filozófusok által használt gondolkodásmód hogy jelenik meg és hogyan alkalmazható a hétköznapi életben.

Mindemellett a kötet rengeteg képet és idézetet tartalmaz, gyakorlati példákkal illusztrálja a filozófiai tanokat, filmekre, irodalmi művekre és képzőművészeti alkotásokra hivatkozik, ezzel próbálja megérthetővé és emberközelivé tenni az elvont elméleteket. Ez egy olyan könyv, ami nem arra való, hogy az elejétől a végéig végigolvassuk, hanem hogy "kis falatonként fogyasszuk" elidőzve, elgondolkodva egy-egy témán.

"A filozofikus gondolkodás kaland - utazás a gondolkodás és az értelem külső határaihoz. Sokakat megragadnak filozófiai kérdések és problémák, de nem tudják, mit kezdjenek velük. A könyv célja, hogy a filozófiával éppen ismerkedőknek tömör, világos és nem szakmai nyelven írt útmutatóul szolgáljon." (Stephen Law)
Dormán Helga
 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner