Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Széchenyi István: Napló 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Széchenyi István: Napló
2010. április
SZÉCHENYI ISTVÁN (1791 – 1860)
150 éve, 1860. április 7-8. éjjelén halt meg Döblingben Széchenyi István, ’a legnagyobb magyar’.
Széchenyi 1814-től vezetett naplót, kezdetben szellemes történeteket jegyzett (németül, angolul és franciául) szépirodalmi stílusban a Naplóba, később az önmagával szembenézés eszközévé válik a Napló. Minél elfoglaltabb Széchenyi, annál rövidebbek, zaklatottabbak a bejegyzések. 1848 szeptemberében megszakad a Napló, csak 1859 októberében tér vissza a naplóíráshoz.
Széchenyi István: Napló

A naplók sorsa is drámai. Széchenyi halála után titkára, Tasner Antal ’ollóval’ cenzúrázza a bejegyzéseket, kivágja a  –szerinte–  Széchenyire és családjára kedvezőtlen fényt vető bejegyzéseket. A naplók egy részét (köztük 1848 tavaszának és nyarának naplóit), egyéb kéziratokkal együtt a Döblingben tartott házkutatás során Széchenyi halála után lefoglalták, ezek titkos anyagként a bécsi Staats-Archivba kerültek. Itt bukkant a kézirat-kötetekre Károlyi Árpád, ő gondozta a döblingi hagyaték szövegkiadását.


Napló címmel a Gondolat kiadónál jelent meg magyarra fordított válogatás a korábbi forrás-kiadások alapján 1978-ban. Részlet az előszóból:
„Széchenyi szoborként élt eddig emlékezésünkben. A Napló a szoboralak helyett tragikus sorsú emberrel ismertet meg, de Széchenyi nem veszít ezzel, hanem inkább új és megrázó módon nyeri el nagyságát.” (Sőtér István)
 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner