Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Michelangelo. A teljes életmű 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Michelangelo. A teljes életmű
2010. március

A hónap Nagy Könyvének is nevezhetnénk. Méretei mindenképpen indokolják, hiszen könyvtörténeti asszociációink a fóliánsok és a láncos könyvek az elmúlt évszázadok híres könyvtáraiból. Témája örök művészettörténeti téma: az „isteni” Michelangelo Buonarroti élete és művei.

Michelangelo. A teljes életmű Nemcsak a fizikai megjelenés összehasonlításaként helyeztünk mellé néhányat az elmúlt száz évben magyarul megjelent Michelangelo-témájú kötetekből.       Azért is, hogy érzékeltessük, az évszázadok óta folyó kutatások most váltak összegezhetővé. A tartalomjegyzék önmagáért beszél: láthatjuk, hogy  Michelangelo valamennyi területen alkotott műalkotásait bemutatja, elemzi és tudományosan rendszerezi a kötet.

És ismét a méretekről: a gazdag illusztrációs anyag olyan látványt nyújt, amit eddig egyetlen monográfia sem. Egyrészt a térben látható alkotásokról több nézőpontból készült fotók mintegy „körbejárják” a műveket; a festményeket, például a Sixtusi kápolna mennyezetfreskóit pedig egyenkét reprodukálva mutatja be a kötet, gyakran megduplázva a 40x50 cm-es oldalt.

S miközben sorra vesszük a hatalmas életmű valamennyi alkotását, kibontakozik előttünk Michelangelo különleges személyisége, aki újító volt, mint Leonardo, termékeny, mint Raffaello, titokzatos, mint, Giorgione, hosszú élettel és hatalmas teremtőerővel megáldott, mint Tiziano. Aki életformájával megvalósította a Leonardo által megfogalmazottakat: ”magányosan élni, hogy jobban a dolgok lényegére összpontosíthassuk figyelmünket”. Másrészt kitűnően „ menedzselte” művészetét, s bár nem látszott életformáján, jó üzletember lévén vagyonos emberként halt meg.

Emellett a művészetkedvelő érdeklődő az olasz reneszánszról, Michelangelo mindenkori környezetéről, mecénásokról, művésztársakról, tanítványokról gyarapíthatja eddigi ismereteit, a művek születéséről, tematikájáról és jelentéséről kap sok-sok új információt gazdag illusztrációs anyagban gyönyörködve.

Reméljük, kedvet kapott, hogy fellapozza könyvtárunkban „Michelangelo Nagy Könyvét”!

Juhászné Lengyel Ildikó

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner