Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve Ranschburg Jenő : Rögök az úton 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Ranschburg Jenő : Rögök az úton
2010. február

1981-ben az egyesült államokbeli Lousiana állam fővárosában a polgármester és az állam kormányzója a házasságkötések számának rohamos csökkenésének megállítása érdekében akciót kezdeményezett. A kezdeményezés 1983-tól azután a házasság világnapja nevet kapta, amit minden év februárjának második vasárnapján ünnepelnek meg szerte a világon.

Ranschburg Jenő: Rögök az útonNapjaink statisztikái arra intenek, hogy felhívjuk a figyelmet e világnap fontosságára. Európában és az Egyesült Államokban ma már több házasság végződik válással, mint amennyiben megmarad az összetartás egészen "holtomiglan, holtodiglan".
A házasságkötések számának csökkenése mára világtendencia. Az Európai Unió országaiban született gyermekek majdnem egyharmada házasságon kívüli kapcsolatban jön a világra. Magyarországon a rendszerváltás óta több mint egyharmadával csökkent a házasságok száma. Nálunk az együttélések aránya még jóval alacsonyabb, a házasság még mindig az első helyen áll az együttélési formák között.

A Házasság Világnapját a nagycsaládos egyesületek kezdeményezésére kezdték el hazánkban is ünnepelni az elmúlt néhány évben.

E világnap kapcsán ajánlja olvasóinak figyelmébe a Somogyi-könyvtár Ranschburg Jenő: Rögök az úton című gyűjteményes kötetét, melyben a neves pszichológus írásai átfogóan mutatják be az egyén és család viszonyrendszerének lelki hátterét, a párkapcsolatok fejlődésének mozzanatait, alakulásuk lehetséges variánsait és következményeit. Ezzel segítve a könyv olvasóját véleményt alkotni a házasság témájával kapcsolatban felmerülő megannyi kérdésre.
Hogyan vall erről a szerző?
"egész pályafutásom során a nő és a férfi kapcsolatával, illetve a gyerekekkel foglalkoztam, akik – rideg és szándékosan leegyszerűsítő logikával fogalmazva – e kapcsolat hiányában sohasem születhettek volna meg."

Miért fontos eleme ennek a témának ez a kérlelhetetlen egyszerűség?
Férfi és nő viszonya, szerelem, házasság, gyereknevelés. Mindannyiunkat érintő témák, sorsfordító események, kimondott vagy kimondatlan problémáink, mindennapi életünk mérföldkövei.
"Könyvem „mondanivalója” egyszerű, sőt triviális: a házasság igenis korszerű intézmény"
"... a nő összehasonlíthatatlanul nagyobb biztonságban él a házasság keretein belül, mint magányos szingliként, kiszolgáltatva alig ismert "barátok", szeretők önkényének, és a férfi is a házasságban - és a családban – élheti át ősidők óta igényelt alapélményét: azt, hogy szükség van rá."
Ugye a házassági statisztikák tükrében mennyire váratlan ez a végkövetkeztetés!

A boldogító IGEN. És boldogan éltek, míg meg nem haltak...
Minden szülő tudja, amikor ez a mesezáró mondat elhangzik, és becsukjuk a mesekönyvet vagy - ami még jobb -, a "fejből" mesélés fonalát elkötjük, az a jóleső érzés tölt el bennünket és gyermekeinket is, hogy így kerek a világ, így van ez rendjén…
Próbák, akadályok, amelyekkel megküzdünk; álmok, amelyeket valóra váltunk; eszmék, amikért lelkesedünk; hiteink, amik nem inganak meg; elesettek, akiknek csak mi segíthetünk,
tudásunkkal és szeretetünkkel. Végezetül, a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig büntetését.

Mit is üzennek a mesék ezzel nekünk?
A boldogságért meg kell küzdeni, újra és újra. Közhellyé koptatott igazság, ami ott és akkor a mese világában magától értetődő.
A mai pár/kapcsolataink talán legsebezhetőbb pontja ez: munkálkodni azon, hogy konfliktusainkat megoldjuk. Azok a boldog párok, akik évtizedeken át konfliktusmentesen élnek? Nem hiszem, sokkal inkább azok, akik érdekeiket, igényeiket össze tudják egyeztetni.
És ha ez így van, mi okozza mégis, hogy minden második házasság válással végződik? És hogy oly sok meg sem köttetik?

"Modern világunk családi alapkonfliktusa a nő és a férfi között zajló dominancia-küzdelem (ki irányít, kié a döntő szó a családot érintő alapvető kérdésekben), ami meglehetősen szokatlan jelenség: dominancia harcait ugyanis mind a nő és mind a férfi saját nemén belül vívta, sem az otthon, sem a külvilág nem szolgált a nemek közti rivalizáció terepéül.
Az új világban azonban a társadalom hagyományos intézményei is új értékek mentén szerveződnek: munkahelyek, az egzisztencia világában a nő – egyenjogúságának elnyerésével párhuzamosan- külső szemlélőből a hatalmi harcok részesévé lépett elő, és mindenki csőlátó, aki nem veszi észre, hogy a nő és a férfi közt hasonló küzdelmek zajlanak a családon belül is”
- figyelmeztet mindenkit a szerző.

Tény, hogy a XX. században gyökeresen és visszafordíthatatlanul megváltoztak a női szerepek és természetesen ezzel párhuzamosan a férfiaké sem maradhatott ugyanaz többé. A nő mára a férfi házastársa, munkatársa és vetélytársa is egyben.
Mennyi keserű játszma ismétlődik kapcsolatainkban újra és újra. Fortyogó indulataik mocsarában elmerülő, végletekig kifáradt asszonyok, szerepzavaruktól elbizonytalanodott férfiak kezdeményezik vagy vonódnak be ezekbe, kilátástalanságba sodorva ezzel magukat és egymást, rossz mintákat adva gyerekeiknek.

Mi lehet a megoldás? Van egyáltalán? Mivel biztathatnánk a kapcsolatok építésére, házasságok megőrzésére, kötelezettségvállalásra a fiatalokat és újrakezdőket? Mi jelenthet kiutat ebből a jelenlegi aggasztó helyzetből?

A válasz természetesen bennünk van. A döntés, hogy esélyt adunk-e a változásnak, csak rajtunk múlik.
"Az egészséges, értelmes ember képes arra, hogy úrrá legyen kirobbanni készülő haragján. Ennek mindössze két feltétele van: az egyik az önkontroll, a másik a helyzetfelismerés " - írja Ranschburg Jenő összefoglalás helyett.
Tehát az elmérgesedett helyzetek felelősét ne egyedül partnerünkben keressük, hanem saját magunkban is, és ez csak kellő önismerettel érhető el.
Tanulható a konfliktusok kezelése? Igen. Nehéz lesz életvitelünkön változtatni? A válasz: igen. Csak közösen sikerülhet? Igen!

Ebben kétségtelenül segítségére lesz ez a könyv az olvasónak, mely közérthető stílusának köszönhetően azok közé a szakkönyvek közé tartozik, amelyek maradandó olvasmányélményt is jelentenek.

Csizmadia Edit

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner