Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Virtuális kiállítóterem A hónap könyve 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
A hónap könyve
Juhász Gyula: Fiatalok, még itt vagyok!
2012. április

A hónap könyve 2012 áprilisában – a költő halálának 75. évfordulóján – Juhász Gyula utolsó verseskötete. Babits Mihály írta „előszó helyett” költőbarátjának: „Valamikor, a Holnap lapjain együtt indultunk a Holnap felé. (…) Mígnem egyszer te váratlanul elhallgattál és eltávolodtál.” 1935-ben, a kötet megjelenésének évében már hosszú ideje tartott ez a hallgatás: a költő remeteként élt, mindinkább erőt vett rajta a búskomorság, állapota súlyosbodásával egyre gyakrabban vitték be a klinikára.
Bővebben...
 
Erdélyi Zsuzsanna: A kockás füzet – Úttalan utakon Lajtha Lászlóval
2012. március

Lajtha László zeneszerző neve méltatlanul elfeledett volt egészen a '90-es évekig, amikor is egyre több zenei intézmény kezdte felvenni a szerző nevét, illetve kezdték újra megismerni, felfedezni gazdag életművét. Ennek oka, hogy a 20. századi magyar kultúrpolitika erősen befolyásolta a zeneszerzők, előadók művészi szabadságát, világnézeti különbségek folytán igen sok tehetséges ember vonult szilenciumba, vagy ellenkezőleg, írt olyan műveket, amik ellenkeztek saját felfogásukkal, rosszabb esetben akár külföldre is kellett emigrálniuk a bebörtönzés vagy megtorlás elől. Az itthon maradottak életútja sem különbözött sokban azokétól, akik önként távoztak külföldre, itthon is elhallgattatás, a mellőzöttség lett osztályrészük.
Bővebben...
 
Annelore Parot: Jumi és Kimonók
2012. február

Két különleges könyv, egy különleges világ. Japán fababák, kokesik elevenednek meg az oldalakon és mesélnek életükről, szokásaikról, barátaikról, hogy közelebb hozzák az európai olvasók számára ennek a távoli, csodás országnak a hangulatát, kultúráját, nyelvét. Nagyon nagy utat tettek meg, hogy a magyarországi gyerekek találkozhassanak velük.
Bővebben...
 
Sz. Szigethy Vilmos: Elfogyott minden nóta
2012. január

„Verseinek olvastán a harmincas-negyvenes évek Szegedét látom magam előtt, a Tiszán sorakoznak az úszóházak, Újszeged régi pompájában kérkedik rózsakertjével, Vigadójával, vagy a bejáratától kőhajításnyira lévő szépséges kegyhelyével...
A redakciók sziromfüst-illatú világa már a múlté, de a színház ma is teljes szépségében ragyog és játszik, a környező utcákról azonban már eltűntek a kiskocsmák, bezártak a népszerű éttermek.
És rég a belvárosi temetőben nyugosznak azok, akikkel az író együtt iszogatott valamelyik vendéglő világmegváltó asztalánál” – írja Polner Zoltán  Sz. Szigethy Vilmos Elfogyott minden nóta című kötetének ajánlójában.
Bővebben...
 
Boldizsár Ildikó–Szegedi Katalin: Királyfi / Királylány születik
2011. december

Amikor először kezembe került Boldizsár Ildikó Királylány születik című könyve, rögtön felmerült bennem a kérdés: mi lesz a fiúkkal? Mert ha minden lány királylánynak születik és ilyen szép áldásokkal (kincsekkel) érkezik a világra, akkor a fiúk is megérdemelnék, hogy megismerjék a bennük szunnyadó erényeket (titkokat). Az idén kézbe vehetjük a nekik szánt kötetet is: Királyfi születik.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1 / 19 oldal

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner