Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár Partnereink Goethe Intézet 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
A Goethe Intézet könyvei a Somogyi-könyvtárban

A Goethe Intézet a világ számos országában megtalálható, Magyarországon 1988-ban Budapesten nyitotta meg kapuit. Európában régiókat hoztak létre központi intézetekkel, a budapestinek Prága a régióközpontja.

Az intézetek fő tevékenységi köre a német kultúra és a német nyelv közvetítése és tudatos ápolása. A kultúra és a nyelvoktatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a könyvtár kialakítására: központi szolgáltatásokra, informatikai részleg kialakítására, szakmai szolgáltatásokra.
Olyan könyvtárat keresnek partnernek, amely kész a változtatásra, kész a megújulásra, reformpárti. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Dél-alföldi régióból a Somogyi-könyvtárat választották. Az országban több vidéki könyvtárat támogatnak kiemelten, Kecskemét és Veszprém mellett Szegeden a Somogyi-könyvtár az, ahol az érdeklődők hozzájuthatnak a Goethe Intézet anyagaihoz. Természetesen eddig is olvashattak és kölcsönözhettek német nyelvű dokumentumokat olvasóink. A meglévő állományunkat felmérték, s azt tervszerűen fejlesztik tovább. 2007 július 1-jétől az állomány arculata jelentősen változott, a Nemzetiségi Könyvtár német nyelvű anyaga bekerült a Somogyi-könyvtár állományába.
2011-ben 650 € értékben gyarapodott a német nyelvű állomány a Goethe Intézet jóvoltából, így az állományunk 3900 kötetre bővült.

Az intézet kéthavonta megjelenő tájékoztató füzete informál a budapesti és a vidéki német nyelvű kulturális programokról, moziról, színházról, kiállításról, felolvasóestekről. A budapesti könyvtár gondozásában jelenik meg a Bücher, über die man spricht, mindenkor aktuális tartalommal, amelyek információs polcunkon szabadon hozzáférhetőek, kívánságra másolhatóak is.
Nagy örömünkre szolgál, hogy városunk több szellemi központja közül a mi közművelődési könyvtárunkat választották partnerül. Funkciónkból fakadóan a legszélesebb olvasóközönség - diákok, aktív dolgozók, német nyelven különféle szinten tanulók, tudók, használók, németországi partnerekkel kapcsolatban állók - használhatja, s igazán élő és értékes könyvtárrá ekkor válik a Goethe Intézet állománya. Ennek egy sajátos lehetősége a könyvtárközi kölcsönzés is. e-mail


 

Jelentősen nőtt a klasszikus német szépirodalom mellett a kortárs német szépirodalom: Christa Wolf, Günter de Bruyn, Bernhard Schlink, Robert Schneider, Elke Heidenreich, Günter Kunert, Marcel Reich-Ranicki, valamint az ismeretterjesztő rész állománya. Szépirodalmi művek

Filozófiai könyvek
Német nyelven olvasható és kölcsönözhető számos klasszikus német filozófus műve, pl.: Feuerbach, Hegel, Edmund Husserl, Leibniz.

 

 

 

 

 


Német nyelvkönyvek

Állományunkban kiemelt hangsúlyt kapnak a német mint idegen nyelv tanulását szolgáló könyvek és az ezekhez tartozó hangkazetták, CD-k. Ezek a nyelvkönyvek az önálló tanulást, és a módszertani munkát is segítik.

A kézikönyvtárban megtalálható a Duden egynyelvű nyelvészeti szótár is.

 

 

 

 

 


Irodalomtörténeti munkák, életrajzok Számos német irodalomtörténeti összefoglaló munka; egy-egy korszak összefoglalása, lexikon és enciklopédikus formában, monografikusan megtalálható a polcon.

 

Biográfiák a német irodalom kezdetétől napjainkig az ismert és kedvelt "rororo" sorozat tagjaiként a Rowohlt kiadó gondozásában.

 

 

 


  

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner