Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Cserna-Szabó András–Fehér Béla: Ede a levesben – gasztrokrimik

Gomba módra szaporodnak a főzős tévéműsorok, a képernyőn Gordon Ramsay, Jamie Oliver tüsténkedik a konyhában.

De ismerjük-e a magyar gasztronómiát, s annak történetét? Tudjuk-e, milyen étel a baraboly, haricska, görhe, katakönyöke, vetrece, bálmos?

A magyaros konyháról mindenkinek azonnal a gulyás, halászlé, töltött káposzta, rétes jut eszébe. De tényleg ezeket ették elődeink? Ennek járt utána a népszerű szerzőpáros. Miután alaposan beleásták magukat konyhaművészetünk kétszáz éves történetébe, szomorúan állapították meg, hogy a magyar gasztrotörténet-írás lépten-nyomon tele van ellentmondással, tévedéssel.

A kötetben nem csak étkekről és receptekről olvashatunk, hanem a régi magyar paraszti kultúráról, feledésbe merült sütő-főző berendezésekről, vendéglátásról, szakácskönyvekről, nagyevő írókról is. Segítségével – végig humorral fűszerezve – szinte észrevétlenül leszünk gazdagabbak számtalan művelődéstörténeti adattal, ismerettel. A szerzők  minden részletre kiterjedően nyomoznak (innen az alcím) egy-egy étel (pacal, lecsó, halászlé, tokány, rostélyos stb.) születése, s elnevezése után.

Kiderül, hogy Ujházi Ede, a népszerű színész, saját találmányú leveséhez, maga utazott el Debrecenbe vén kakasokért, amelyeknek „három napig egyfolytában kellett főlniök, amíg belemáltak a levesbe és eggyé főttek a zöldséggel…” Megállapíthatjuk, hogy manapság az Ujházi/Újházi tyúkhúsleves már nem hasonlít az eredeti remekműre, elvégre mégsem utazhat egy háziasszony folyton Debrecenbe, vén kakasokat beszerezni.
Az is kiderül, miért menekült a konyhába, s sütött-főzött rendületlenül Móra Ferencné Ilonka?
Fény derül arra is, milyen következménnyel járt, hogy a hazaérkező, konyhába belépő Mikszáth Kálmán folyton így sóhajtott: „a túrós csusza haván pirosló tepertyűk nevetve megszólítanak”.

Az esztétikus kötetben száznál is több eredeti recept olvasható, és igen bőséges fekete-fehér képanyaga.

Vigyázat, a mű, ahogy a fülszövegben olvasható: „Fogyókúrázóknak ellenjavallt!

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner