Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Máté Bence: Láthatatlanul

Idén Máté Bence, fiatal természetfotós kapta a legtöbb szavazatot „Az Év Embere” szavazáson „A Jövő Reménysége” kategóriában. Eddigi hazai és nemzetközi díjait helyszűke miatt lehetetlen lenne felsorolni e helyen.

Szüleivel mindig a természet közelében élt, így már kisgyermekként felfigyelt a növény- és állatvilág szépségeire. Tízéves korában kattintotta el először a család Zenit fényképezőgépét, legelső fotóját, amelyen egy gólya látható, ma is őrzi édesanyja. Amikor 2000-ben elnyerte „Az Év Ifjú Természetfotósa” címet, nagyot fordult vele a világ. A díj kapcsán megismerkedhetett a hazai természetfotózás ismert személyiségeivel, akik szakmai tanácsokkal is ellátták. Ekkor határozta el, hivatásos természetfotós lesz.

Most megjelent szép kivitelezésű albumában Máté Bence részletesen mesél önmagáról, pályája kezdetéről. Visszaemlékezéseiben bemutatja, milyen kemény munka, tervezés, erőfeszítés, türelem rejlik egy-egy fotója mögött. Az állatok félénksége miatt fontos, hogy a fotós jól elrejtőzzön.  Számtalan humoros történetet olvashatunk a leshelyekben megélt feszült várakozás izgalmairól. Mit érezhet a fotós akkor, amikor egy vészjóslóan gágogó bátor liba váratlanul elűzi a már éppen lencsevégre kerülő rétisast, vagy milyen megrázkódtatás lehet, amikor a pelikánok saját tükörképüket meglátva, hatalmas csőrükkel hevesen ütni kezdik a les üvegablakát…

„Nehéz” az album összekötő szövegeire koncentrálni, ugyanis a csodálatos színes madárfotók teljesen elbűvölik az embert. Sokan fejtegették már, mi lehet Máté Bence titka? A válasz egyszerű: egyénisége, kitartása, szorgalma, tökéletességre törekvése, újszerű látásmódja, jószívűsége.

A fiatal természetfotós nemrég érdekes vállalkozásba kezdett. Leshelyeket épít, kezdte Pusztaszeren, majd eljutott egészen Costa Ricáig és Brazíliáig. Ezekben a lesekben amatőr és profi természetfotósok készíthetnek képeket, nagyon kényelmesen és hatékonyan.

Aki nem juthat el e távoli helyekre, lapozgassa a fotóalbumot, merüljön el a finom részletekben, és ha majd az időjárás engedi, látogasson ki a Pláza-tóhoz, s keresse meg Máté Bence „szemével” a (kötetben is látható) nádasban rejtőzködő törpegémeket.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner