Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Palya Bea: Ribizliálom

„Kiskoromban a kedvenc rejtekhelyem a kert végi két ribizlibokor volt… Titkos kis szeglet, ott álmodoztam, mi lesz majd, ha nagy leszek. Nagy lettem, s most írtam egy könyvet, a bokroktól idáig.”

2011. október 3-án, Budapesten, a Kossuth Klubban mutatták be Palya Bea „Ribizliálom” című könyvét és azonos című új válogatáslemezét.

A népzenét kedvelők jól ismerik Palya Bea elbűvölő hangját. De hogyan született meg a könyv gondolata?
„… amit palyabeáról, az énekesnőről tudnak az emberek, az szükségszerűen csonka… inkább mesélek én, úgy, ahogy érzem. Ezért sem akartam, hogy ezt a könyvet más írja meg rólam.”

Bensőséges hangvételű írásában az énekes szókimondóan mesél gyermekkoráról, melyet Bagon, egy kis Galga-menti faluban töltött, mesél fővárosba kerüléséről, a Zurgó együttesről, a bolgár, cigány, és újabban a szefárd zene iránti rajongásáról, mesél férfiakról, szerelmekről, utazásokról, a kapolcsi „Palya-udvar”-ról, és még sok egyébről. Visszaemlékezéseibe olykor egy-egy blog bejegyzés is beékelődik.
„Mert öröm, élmény, élvezem, hogy valami születik, élvezem, ahogyan én és az életem figurái elevenné válnak írásban. Na meg izgat a kihívás, hogyan tudok betűkkel is olyan életszerűséget csinálni, mint zenével.”

Aki még fokozná olvasás közben a szöveg hömpölygő hatását, hallgasson bele az új CD „Ribizliálom” című dalába, s ringatózzon a népdalénekes csodálatos hangjában.
„A testeden gurítsd az almát, poros vasárnapok unalmát, a kert alatt elér az álom, szalad veled ribizli ágon…”
- dudorásszuk egy idő után.

Egyesek óvták Beát, hogy ilyen fiatalon memoárt írjon, azonban ő már kamasz kora óta lejegyezte egy füzetbe, mi minden történt vele.

„Igen, én fiatal vagyok, nem akarok másnak látszani… Fiatalos kedvemben új játék után nyúlok – eddig hangokkal gyurmáztam, most meg szavakkal is újragyúrom magam.”


Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner