Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Spiró György: Kémjelentés

„Nehéz műfaj a novella: egy-két oldalon teljes világot ábrázolni, a bonyolult emberi viszonyokat tömören leírni, az olvasó érzelmeire erősen hatni, s ehhez egyszerűen, képszerűen és drámaian fogalmazni.” – írja Spiró György a fülszövegben.

A drámák és regények után a szerző ismételten a novella műfajához nyúlt, amelyben talán könnyebb megfogalmazni saját benyomásait, tapasztalatait. A személyes hangvételű, olykor szomorkás írások egyrészt az író családi múltját, másrészt a mai magyar és közép-európai társadalom sorskérdéseit elevenítik meg.  Persze a kettő szorosan összefonódik olykor. Jól behatárolható történelmi korszakot ívelnek át a novellák – a múlt század negyvenes éveitől, a hetvenes, nyolcvanas éveken át, egészen napjainkig.

A nyitó történetben az írót látjuk kíváncsi kisfiúként, akit szülei egy őszi éjszakán a csehszlovák határ felé vittek titokzatos „éjjeli kocsiútra”… A „Nyaralni muszáj” hangulata az ötvenes években létesített vállalati üdülők légkörét eleveníti meg, a „Hetvenkilenc augusztusa” visszaidézi, miként kobozták el a határon a nyugatról behozott holmijainkat. A Milyenek a csehek (meg a magyarok meg a lengyelek)?, című szatirikus írásból kiderül, miként várakoznak az orvosi rendelőben e három nemzet betegei.

Az idő és a kor előrehaladtával természetes, hogy felerősödik az emberben az elmúlás, a halál gondolata. Nagyon szép és megható novella zárja a kötetet, Két fénykép címmel.

A „Kémjelentés” nem ígér könnyed kikapcsolódást, de élvezettel ízlelgethetjük az író minden sorát. Maga Spiró György, egy interjúban, olyan irodalomszerető embereknek ajánlotta könyvét, akiket érdekel, mi minden történhet meg az életben.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner