Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Wieslawa Czapinska: Az irodalmi Európa mágikus városai

„Aki egy költőt igazán meg akar érteni, akkor el kell utaznia annak hazájába”, vallotta Goethe.
Czapinskának (1932-2010), a lengyel írónőnek is ez volt a hitvallása, ugyanis hetvenöt éves korában beutazta Európát, ismert irodalmi művek emlékhelyei, nyomai után kutatva. A szerző olyan „mágikus” városokat keresett fel, ahol a híres európai írók és hőseik megszülettek.

Könyve az irodalomtörténet, az esszé és az útleírás remek ötvözete. „Útitársként” eljuthatunk vele Thomas Mann Velencéjébe, Remarque Párizsába, Moravia Rómájába, Kafka Prágájába, Shakespeare Veronájába.  

Moszkvában szétnézhetünk Mihail Bulgakov lakásában, amely  egy huzatos, koszos bérházban található, ahol mindent betölt a Mester és Margarita című regényen átívelő különös hangulat, a fal mellett álló fotelben mintha ott ülne maga Woland, Behemót macska pedig villával a kezében falja az ecetes gombát, s vodkát iszik hozzá.

Veronában sétálhatunk azokon az utcákon, amelyeken Shakespeare is sétált, felkereshetjük  a Capulet házat, ahol manapság bögrét, konyhai kötényt és ’Rómeó és Júlia’ parfümöt kínálnak  az árusok. A szerző nem huny szemet  a kommersz látnivalók felett, szinte fényképszerűen rögzíti szubjektív benyomásait, s ez adja sajátos hangulatát könyvének.

A kötet külön érdekessége a Budapestről szóló fejezet. Czapinska Pesten elindult megkeresni  a Pál utcai fiúkat, a Grundot, a botanikus kertet és a New York kávéházat, amelynek egyik asztalánál született  Molnár Ferenc regénye. (Az írónőnek, sajnálatos módon, a budapesti irodalmi útja volt az utolsó, amely után nem sokkal elhunyt.)

Az irodalomkedvelőknek garantáltan nagy élmény lesz a kötet segítségével sörözni egyet Prágában Svejk kocsmájában, vagy elfogyasztani egy finom ebédet La Mancha vidékén Don Quijote társaságában …

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner