Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Kedvenc könyvem – Savanyu Gergely

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

- Bármily furcsa, a közelmúltig nem olvastam Agatha Christie-t. Természetesen sokat hallottam a műveiről, az írónőről, de a könyvei valahogyan mégis elkerültek. Kolléganőm, Borsos Beáta színművésznő viszont nagy Christie-rajongó, a Tíz kicsi négert is ő ajánlott a figyelmembe. Aztán egy este, amikor valami műszaki hiba miatt nem működött sem a tévé, sem az internet, nekifogtam az olvasásnak. Ritkán történik meg, hogy egy hasonló típusú könyv azonnal „bekapcsolja az agyamat”, de ez a krimi éppen ilyennek bizonyult – idézte föl a Néger-szigeten játszódó bűnügyi regény olvasásának élményét Savanyu Gergely, a Szegedi Nemzeti Színház drámai tagozatának művésze.

- A történet bevezetőjét, a titokzatos meghívás nyomán útra kelő szereplők bemutatását még nem élveztem annyira. De megérkezésük a Néger-szigetre, a rejtélyes fogadtatás, a szobákban kifüggesztett gyermekmondóka már sejttették a végzetszerű események közeledtét. Innentől pedig nem lankad a figyelem, mi több, az írónő még fokozni is képes az izgalmakat.

Hamar rájövünk, hogy a mondóka előrevetíti az újabb és újabb gyilkosságokat, a leendő áldozatok mégsem tehetnek semmit. És sohasem tudják, melyikük következik… „Tíz kicsi néger éhes lett egyszer, s vacsorázni ment, / Egyik rosszul nyelt, megfulladt, s megmaradt kilenc. / Kilenc kicsi néger későn feküdt le, s rosszat álmodott, / Egy el is aludt másnap, és nem maradt, csak nyolc.”

A rendkívül jól megírt könyv talán legnagyobb erénye számomra a cselekményvezetésen túl a tálalás módja, a részletezés. Az, hogy milyen apró, finom eszközökkel adagolja az írónő a feszültséget. Ráadásul minden ott történik az orrunk előtt, mégis képtelenek vagyunk rájönni, ki lehet a gyilkos. A végén pedig még a vártnál is nagyobb meglepetés ér – de a csattanót természetesen nem akarom elrontani azok kedvéért, akik még nem ismerik a műfaj klasszikusának számító regényt.

Talán meglepően hangzik, de színészi munkámban, gondolkodásmódomban is gazdagítanak a műfaj királynőjének tartott Agatha Christie legjobb művei (azóta már más könyveit is olvastam). Még inkább ügyelek az apró részletek fontosságára. „Másképpen” figyelek, például az utcán jövő-menő emberek gesztusaira, viselkedésére. S ha úgy nézzük, a színészet „nyomozás” is, lelkek, életek, emberi viselkedések titkainak kifürkészése. S ha már színház: Agatha Christie drámákat is írt, izgalmas lenne közülük egyet Szegeden is színpadra állítani.

Nyilas Péter

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner