Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Tomasz Lem : Földközeli kalandok

A lexikon szerint Stanislaw Lem „a tudományos-fantasztikus irodalom világszerte ismert, rendkívül termékeny művelője”, fiának, Tomasz Lemnek viszont az Apa, akinek „árnyékában” izgalmas volt felnőni a 70-es , 80-as évek Lengyelországában.

Tomasz, a nagy író kései fiúgyermeke, szintén íróember lett, bár édesapja fizikusnak szánta. Stanislaw Lem magánéletéről eddig szinte semmit nem tudtunk, most viszont fia csokorba szedte a Lem-család történeteit - háború, orosz megszállás, menekülés, költözés városról városra. A mű elsősorban az édesapáról szól, de felidéződik a korabeli lengyel történelem és kulturális élet is.

Milyen volt a világhírű író a magánéletben? Hóbortos, szellemes, különc, burleszkbe illő szokásokkal. Fiát elhalmozta játékokkal, de még annak születése előtt megvásárolta azokat ; borotválkozáskor Beatles-t hallgatott és csasztuskákat énekelt ; papírsárkány eregetés közben a zsinór tartásának jogát soha nem engedte át vágyakozó gyermekének ; az ötvenes években pedig képes volt összeveszni feleségével a krumplibogár miatt, amit állítólag az amerikaiak dobtak le Lengyelországra.

Egy ízben egy ünnepi vacsorán a lengyel irodalmi élet színe-java megjelent a Lem-házban, a tányérokon a legjobb krakkói cukrászda süteményei sorakoztak, amikor is a nagy író rámutatott az asztalra és így szólt: „- Azt gondolom, hogy ezekbe a süteményekbe kis árcédulákat kellett volna belebökni, hogy lássák, mennyire kiköltekeztünk az Önök kedvéért! Majd ezután feleségéhez fordult és ugyanazon a kedves hangon, ártatlanul, bár kissé szemrehányóan hozzátette: - Basia, miért rugdalsz az asztal alatt?”

Tomasz Lem visszaemlékezését elolvasva nem fogjuk jobban érteni Stanislaw Lem science fiction regényeit, de gazdagabbak leszünk egy humoros, kedves olvasmánnyal.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner