Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Kedvenc könyvem - Réti Attila

Szabó Magda: Abigél

- Akkor jó egy könyv, ha túlmutat önmagán, ha általa az olvasó lelkében és személyiségében gazdagodik, s fölébred benne az igény, hogy erényeiben hasonlatossá váljék a könyvben ábrázolt jellemekhez. Szabó Magda Abigél című regénye ilyen olvasmány – fogalmazott Réti Attila, a Szegedi Nemzeti Színház opera tagozatának tagja.

- A regény megjelentése óta töretlen népszerűségnek örvend, s a belőle készült televíziós sorozaton nemzedékek nőttek föl. Vitay Georgina története fontos üzenetet közvetít minden korosztály számára. Szereplői nehéz és válságos történelmi korban mutatnak példát emberségből, bátorságból, önfeláldozásból, elvhűségből és kitartásból. S nem utolsó sorban: önfegyelemből. Utóbbi szép, ám nehezen gyakorolható erény, hiszen mindannyiunkkal megesik, hogy nem adhatunk teret indulatainknak, érzelmeinknek, még igazunk biztos tudatában sem. Az intézetbe adott Ginát búcsúzóul arra inti édesapja, hogy legyen fegyelmezett. Az önmagával is megküzdő kamaszlánynak jellemformáló próbatételek során kell átesnie, s ő felnő a feladathoz.

- Az Abigél hangsúlyos mondandója számomra a becsület, tisztaság és együttérzés fontosságának kiemelése. Ez az üzenet nem veszít időszerűségéből: csak körül kell néznünk széttagolódott, elszigetelt csoportokra szakadt társadalmunkban. Figyelnünk kell (kellene) egymásra, segítenünk a rászorultakon – s nem csak szavakban, hanem hétköznap életünkben, tettek formájában is. Még akkor is, ha mindez erőfeszítést igényel.

- Szabó Magda könyve ezeket az értékeket mutatja föl. A cselekmény egyik kiemelkedően szép pillanata, amikor Gina hajdani udvarlója megpróbálja hazugsággal kicsalni a lányt a védelmet nyújtó internátusból. Elrablásával akarják megzsarolni édesapját, Vitay tábornokot, aki a katonai ellenállás szervezésében vállalt szerepet. A szigorúság álarca mögött mélyen emberséges igazgató, Torma Gedeon azonban nem adja ki a kislányt: tartja magát adott szavához, amely szerint csak személyesen az édesapa viheti magával Ginát.

- Családunkban hagyományos a könyvszeretet. Édesanyámnak több Szabó Magda-kötete is van, nálunk pedig mindenki szívesen és sokat olvas. Feleségemmel féltve őrizzük gyermekkorunk legkedvesebb könyveit, amelyeket persze már a mi gyermekeink is elolvastak.

Nyilas Péter

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner