Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Molnár Gyula : Az én Alföldem

Ki ne ismerné Szegeden, országhatáron belül és kívül dr. Molnár Gyula nevét? A név hallatán fülünkben búg a „Petite fleur” szívszorító klarinétszólója, vagy megjelenik lelki szemünk előtt a közvetlen, szerény ornitológus-természetbúvár alakja.

Molnár Gyula már gyerekként megszerette a madarakat, Beretzk Péter hatására kezdett madarászkodni, s élményeit fényképeken is megörökíteni. Már 15 éves korában megjelent egy fényképe a jégmadárról a Természet Világa című folyóiratban. Előbb a madárfotózás érdekelte, majd később a természetfotózás minden területét kipróbálta. Felszerelését fokozatosan cserélte mind profibb fényképezőgépekre és objektívekre.

Most megjelent kötetében a szívéhez oly közel álló Alföld természeti kincseit mutatja be a nagyközönség számára. A gyönyörű albumban több mint száz színes képen elevenedik meg a táj növény- és állatvilága. Megcsodálhatjuk a szikesek, puszták, mocsárrétek, halastavak, homoki erdők, füzesek milliónyi csodáját. A kötet végén a téli Alföld szépségeiben gyönyörködhetünk.

A fotóalbum külön érdeme, hogy a fejezetek elején, a lenyűgöző felvételek bevezetéseként, Molnár Gyula elemző szakmai gondolatait, élményeit  olvashatjuk az adott tájegységre vonatkozóan. A képek válogatásánál a szerző – ahogy bevezetőjében írja – nem törekedett teljességre, inkább a szeretett táj élővilágának és hangulatának érzékeltetésére fektette a hangsúlyt.
Könyve az esztétikai élményen túl természetismereti, turisztikai és nevelési célokat is szolgál, felhívja a figyelmet az alföldi táj értékeinek megőrzésére.

A Somogyi-könyvtár nemrég megnyílt Internet-tér részlegében, mostani könyvajánlónkhoz kapcsolódóan, 2011. február 15-től március végéig Molnár Gyula természetfotóiból készült kamarakiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner