Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Will Pryce: Fa a világ építészetében

Karácsonyi ajándékötlet is lehet a Kossuth Kiadó gondozásában most megjelent gyönyörű  fotóalbum, amely a világ faépítészetének első átfogó áttekintése.

A szerző rövid történeti bevezetőben ismerteti a fa építészet történetét és kulturális hátterét, és bebizonyítja, hogy a fa semmivel sem alacsonyabb rendű a többi építőanyagnál, egyszerűen csak más. A világ minden táján a faépítészet szolgált a kőből és téglából emelt épületek mintájául . A válogatásba olyan épületek kerültek be, amelyeknél maga a fa a szerkezet alapja, és nem csupán burkolóanyagként szolgál.

Évszázadokkal ezelőtt nagyon elterjedt volt a faépítészet, hiszen Földünket bőségesen borították erdők. Kultúránként változott, mely társadalmi réteg emelt faépítményeket. Japánban például az ácsokat „daiku”-nak, azaz „nagy mestereknek” hívták, akik miden egyes fa kivágása előtt imádkoztak, hogy az anyag a megmunkálás után is folytassa életét.

A fa természet adta tulajdonságainak köszönheti népszerűségét a legkülönbözőbb éghajlati viszonyok  alatt.  Elsősorban kiváló hőszigetelő, ezért nem dideregnek csikorgó teleken a skandináv és orosz rönkházak lakói. A földrengés sújtotta vidékeken a faváz rugalmassága jobban megvéd, mint a kőből vagy téglából rakott falaké.

Will Pryce neves fotós, építészetet és sajtófotózást tanult, bejárta az egész világot, szépséges ismert és ismeretlen faépítmények után kutatva.

Az impozáns kötet több mint 400 színes fotót tartalmaz, a könyvet lapozgatva csodálatos képzeletbeli utazáson vehetünk részt Távol-Kelettől Ausztráliáig, Európától Amerikáig. Megcsodálhatjuk például a japán várépítészet, a Massachusetts állambeli imaházak, a svájci alpesi farmok, az erdélyi  fatemplomok, az ausztrál lakóházak remekeit. A kötet végén ízelítőt kaphatunk a faépítészet jövőjéből is.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner