Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Freud saját szakácskönyve

Sigmund Freud, a pszichoanalitikus iskola megalapítója, roppant eredeti gondolkodású, rendkívül kreatív férfiú volt, aki egymástól látszólag igen távol eső problémákat és jelenségeket tudott összekapcsolni. Jó példa erre most megjelent „szakácskönyve” is. „Ez a gyűjtemény alkalmat kínál arra, hogy visszaidézzem a régi barátokat, az arcukat, amint együtt eszünk, és az ételeket, amiket megosztottunk egymással.”, írja bevezetőjében.

Igazi kultúrtörténeti csemege a kötet, hiszen többféle olvasatban is élvezhetjük. Egyrészt szépirodalmi műként, életrajzi regényként, hiszen a korai családi emlékektől az egyetemi éveken át végigkísérhetjük Freud egész munkásságát. A humorral megélt emlékképeket receptek sora szakítja meg, amitől úgy érezheti az olvasó, mintha egy konyhában főzne a tudóssal.

Szakácskönyvként is lapozhatjuk a könyvet, hiszen megtudjuk, hogyan készül a ”Paranoid pite”,  a „Dinsztelt ökörnyelv afázia-szósszal”, vagy „A vágyteljesítés cukormáza”. Már az elnevezésekből is érződik Freud mérhetetlen humora és nyelvi játékossága. A receptek kipróbálásánál nem árt az óvatosság, hiszen a műben a „normál” receptek mellett szerepelnek elkészíthetetlen ételek és elkészíthető, de ehetetlen étkek, mint pl.  „Báránykorona megalomániával”.

Ha gasztronómiatörténeti műként olvassuk, bepillantást nyerünk a korabeli Bécs étkezési szokásaiba.

De tekinthetjük a kötetet a pszichoanalízis történetének is, hiszen a könyv lapjain felvonulnak Freud tudóstársai, jó sok anekdotával megspékelve.

A kötetet magyarosította és lábjegyzetekkel fűszerezte Hárs György Péter, aki zseniálisan  adta vissza Freud bájos-pajkos nyelvi humorát, személynevekkel való játékát, ld. „Jung-táp”, „Ferenczi-roppancsok” elnevezésű recepteket.

A fent említett szerteágazó témák miatt minden érdeklődőnek meglepően humoros és tanulságos olvasmányként szolgálhat  a mű.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner