Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Závada Pál: Harminchárom szlovák népmese

„Használd az eszed és jótett helyébe jót várj!”

A 81. ünnepi könyvhetet Szegeden megnyitó Závada Pál, új kötetében a szlovák népmesekincs legjavát ültette át magyar nyelvre.

A Tótkomlóson született író gyerekkorában szlovákul beszélt nagyszüleivel, így a mesék eredeti archaikus nyelvezete ismerős  volt számára. Elmondása szerint, egy szlovák internetes oldalon bukkant rá arra a 19. századi mesegyűjteményre, amely Pavol Dobsinsky és Samuel Czambel nevéhez fűződik.

Az író művével a szlovák és magyar népmesék hasonlóságára és különbözőségére kívánta felhívni a figyelmet. Mátyás király Szepes megyében is álruhában jár és leleplezi az urak gonoszságát. Érdekesek azok a mesék, amelyekben magyarok és szlovákok találkoznak, ahol is a magyar urak buta tótoknak nézik a szlovákokat, akik persze jól túljárnak az eszükön.
Závada Pál a könyv budapesti bemutatóján elmondta, hogy érzése szerint a szlovák mesékben mintha többször szerepelnének furfangos nők és okos lányok, akik megoldják a próbatételeket.
A két nép mesekincsében a legnagyobb különbség a helyszínekben van: a szlovák népmesék többsége hegyvidéken játszódik.

Az író a közös nyelvi kincs megőrzését és megismertetését is fontosnak tartja. Sok olyan szó van, amely ugyanúgy hangzik szlovákul, mint magyarul, pl. huszár, lovász, kisaszonka (!).
A mesékkel az író az olvasó gyermekek szókincsét is gazdagítani szeretné, hiszen sok helyen meghagyta az eredeti szlovák kifejezést (pl. gros, drabina, robota, farár, vagyis garas, létra, munka, pap), de természetesen meg is magyarázza a szövegben a szavak jelentését.

A kötetet Kun Fruzsina 42 színes, gyönyörű illusztrációja díszíti. A fiatal képzőművész képein szereplő lények álom és valóság határán lebegnek.

A mesefordítás-kötet egyaránt szól olvasni tudó és szerető gyereknek és mesélni szerető felnőttnek.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner