Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Wolfgang Behringer: A klíma kultúrtörténete

...a jégkorszaktól a globális felmelegedésig

„Az időjárás az az állapot, amire mindenki panaszkodik,
de senki sem csinál semmit ez ügyben.”

Mark Twain

Ma már nem kétséges, hogy Földünk éghajlata gyors ütemben változik. Korunk egyik legkomolyabb veszélyforrása a globális felmelegedés. Az aggódó klímakutatók szerint a nemzetközi konferenciákon elhangzó tudományos értekezések önmagukban nem elegendőek a probléma megoldásához – bolygónk megóvásához elengedhetetlen ismernünk nemcsak a klíma történetét, hanem a klíma kultúrtörténetét is. Ehhez nyújt segítséget a Saar-vidéki Egyetem történészprofesszorának izgalmas könyve.

A szerző rávilágít arra, milyen meteorológiai-geológiai történések  vezettek a klímaváltozáshoz. A  mű elején megismerkedünk az éghajlat alapvető természettudományos fogalmaival, majd betekintést nyerünk az utóbbi tízezer év jelentősebb lehűlési - felmelegedési szakaszaiba és a napjainkban tapasztalható növekvő átlaghőmérsékletű periódusba.

A tudományos elemzést művelődéstörténeti csemegék fűszerezik, kiderül, hogy a vikingek még „Zöld földnek” látták Grönlandot, volt idő, amikor még szőlő termett Oslóban, és megtudhatjuk, hogyan hatott a „kis jégkorszak” (14-19. század) éghajlat-ingadozása a festészetre, divattörténetre, zenére, irodalomra, vallásra. A prédikátorok akkoriban azt hirdették, hogy ha az emberek megváltoztatják viselkedésüket, enyhül majd Isten haragja, és jobb lesz az időjárás.

A könyv végén a modern kor meleg periódusáról, az üvegházhatás felfedezéséről, a környezetvédelemről olvashatunk.
„A klíma kultúrtörténete azt mutatja meg, hogy a klíma mindig változott, és a társadalomnak reagálnia kellett a változásra. Az apokaliptikus prognózisok soha nem vittek előre”, írja a szerző.

A történészprofesszor izgalmas időutazása abban segít, hogy merjünk optimistán szembenézni korunk nagy kihívásával, a klímaváltozással.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner