Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Whelan, Richard: Robert Capa kalandos élete

„A háború nekem olyan, mint egy öregedő színésznő – egyre veszélyesebb és fotón mind kevésbé ábrázolható”
Robert Capa

„A világ legnagyobb háborús tudósítójaként emlegetett Capa, eredeti nevén Friedmann Endre Ernő, 1913. október 22-én született Budapesten. Eleinte írónak készült, csak hobbiból fényképezett. Bohém figura lévén azonban hamar rájött, hogy megélhetésként is űzheti kedvtelését. 1935-ben felvette az amerikai hangzású Robert Capa nevet, híres képe „A milicista halála” (1936) már ezen a néven jelent meg a Vu magazinban.

Haditudósítóként Capa öt háborút örökített meg fényképezőgépével a tűzvonalban. Nála  vakmerőbben, mélyebb együttérzéssel még soha senki nem készített fotókat háborúról. „Capa fényképezni tudta az indulatokat, a vidámságot, a szív gyilkos fájdalmát. Még a  gondolatokat is.”, jegyezte meg róla John Steinbeck.

1954 májusában Vietnamban taposóaknára lépve vesztette életét. Negyvenegy éves volt.

Robert Capa elsősorban haditudosító riporter volt, de néhány képén olyan hírességeket is megörökített, mint Alfred Hitchcock, John Steinbeck, Pablo Picasso, Ingrid Bergman. A hírességek  portréi egy másik nézőpontból villantják fel Capa sokszínű tehetségét. Férfiként a legszebb nők keresték kegyét, a XX. század egyik misztikus szerelmi kapcsolata is Capához köthető. 1954-ben találkozott Ingrid Bergmannal, akivel több éves szerelmi kapcsolatba bonyolódott. Bergman férjét is elhagyta volna Capáért, de a fotós nem akarta elkötelezni magát.

Richard Whelan, Capa közeli barátja és életrajzírója, részletes portrét rajzol a zseniális fotóművész  fordulatos élettörténetéről és nem kevésbé kalandos szakmai pályafutásáról.

A kötet fotókat sajnos nem tartalmaz, de a Móra Ferenc Múzeum 2010. április 25-ig nyitva tartó  kiállításán összesen 57 eredeti Robert Capa fotót tekinthet meg a látogató.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner