Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
303 magyar regény, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz

„Az a mű, amelyet elolvasnak: él, az a mű,
amelyet másodszor is elolvasnak: megmarad.”

Ifj. Alexandre Dumas

A filmek, hanglemezek és filmszínészek után megjelent a Gabo Könyvkiadó 303 magyar … tematikus sorozatának legújabb darabja.

„A 303 magyar regény … a magyar regény történetének, sorsának, időbeliségének, rangjának, gazdagságának, vitáinak, ellentmondásainak regénye”, írja az előszóban Tarján Tamás, a szerkesztő.

A kötet szerzői nem irodalomtudományi tanulmányokat és nem is a megszokott „kötelezők röviden”- típusú tartalom-összefoglalókat nyújtanak az olvasó számára. Egy-egy oldalon megismerhetjük az író életrajzi adatát, a bemutatott mű első megjelenési dátumát és egy olvasmányos, művelődéstörténeti háttérbe ágyazott regényismertetést olvashatunk. Választ kapunk olyan izgalmas kérdésekre, mint például melyik volt az első magyar regény, hogyan lett Rejtő Jenőből P. Howard, mi a sikerregény, és vajon csak az számít magyar regénynek, amelyet magyarul írtak? A kötet az 1762-ben megjelent Gróf Bethleni Bethlen Kata életének maga által való rövid leírása című munka bemutatásával indul, és Závada Pál 2008-ban megjelent Idegen testünk című regényével zárul.

A gyönyörűen illusztrált kézikönyvet öröm fellapozni. A szövegek mellett az írók portréi, személyes kultikus tárgyai (Csinszka tolla, Márai táskája, Babits írógépe stb.), a könyvborítókról készült fotók, a regényekből készült filmjelenetek mind segítenek felidézni az adott kor hangulatát.

A „regénykrónika” végén címmutató, szerzői névsor és képjegyzék segíti a keresést. Aki kíváncsi, hogy az irodalomtörténész-szerzők mely műveket tartanak a magyar irodalom 303 legjobb regényének, lapozza fel a kötetet, majd kedvet kapván, kezdjen bele valamelyik kiválasztott mű olvasásába is.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner