Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Brody, Alexander: Hét évtized illatai

„A múlt emlékét semmi sem éleszti fel oly maradéktalanul, mint egy illat.”
Nabokov

A szerző, Bródy Sándor unokája, gazdag, kalandos életet tudhat maga mögött. Gyermekkorában a Bródy-villában olyan hírességek fordultak meg, mint Csortos Gyula, Czóbel Béla, Bajor Gizi. Az ötvenes években fényes karriert futott be Amerikában, reklámszakemberként lett világhírű. A családi hátteret ismerve, nem csoda, hogy Alexander Brody szereti az irodalmat és maga is ír.

Előző kötetéhez hasonlóan (Hét évtized ízei), ezúttal is saját emlékeiből szemezget, a vezérfonalat a különféle illatok és a hozzájuk tapadó hangulatok képezik. Megható kedvességgel ír gyermekkori felfedezőútjáról az illatok világába, az édesanya retiküljének illatfelhőjéről, az édesapa levendula arcszeszéről, az elsó csók „izzadságáról”, fenyőillatú karácsonyokról, majd később már a felnőttkori illatokról, magánkönyvtára segítségével a képzelet szárnyán bejárt országok és városok illatáról, a szivar, kávé, sajt, halpiac élményvilágáról...

Az anekdotákat sok helyen a szerző kedvenc íróinak, költőinek idézetei színesítik, hiszen köztudott, hogy Brody gyermekkora óta vezet naplót, hatvan év alatt negyvennyolc bőrkötetes könyvet (Il Bisonte) írt tele saját érzéseivel, illetve mások aforizmáival, jó gondolataival. „A jellegzetes disznóbőrszag, mely minden egyes Il Bisonte védjegye, már azelőtt boldoggá tesz, hogy belenéznék magába a könyve.”, vallja egy helyen a szerző.

És hogy ne csak finom illatokról szóljanak a történetek, egy fejezetet a „büdös poétái”-nak szentel, olyan magyar költőknek, akik hol humorosan, hol komolyan írtak rossz szagokról. Például Babits Mihály, Kányádi Sándor, Berda József és Csukás István próbálkozott a bűzről verselni.

A kötetet az író személyes tárgyainak fotói és családi fényképek gazdagítják.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner