Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Takáts József: A határtalan város

Érzel-e mindenkit, aki egyszer itt élt? Hiszed-e, hogy ötezerben is lesz Pécs?
Bertók László

2010. január 10-én ünnepélyes keretek között megnyitották Pécs2010 – Európa Kulturális Fővárosa programévet. Az Európai Unió Tanácsa 1985-ben indította útjára az Európa Kulturális Városa kezdeményezést. 1999-ben keresztelték át a programot Európa Kulturális Fővárosa névre, a címet elsőként az írországi Cork városa viselhette. 2006 márciusában Isztambult, Essent és Pécset választották 2010-re.
„Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés arra is szolgál, hogy a városok újra felfedezzék a városiasságot, a városban való élet szépségét, hogy visszaszerezzék a közösségnek a köztereket, élőbbé tegyék az utcáikat … Pécs olyan város, amely beleépült a természetbe, a Mecsek erdőségébe ; ... olyan város, amelynek központja megőrizte szerepét, s ma is találkozási helye minden társadalmi rétegnek és csoportnak...” - olvashatjuk a 2005-ben megjelent Határtalan város című könyv bevezetőjében.
Aki szeretné részletesen megismerni a pécsi pályázat készítésének körülményeit, a fejlesztési csomagtervet, a kulturális események tervezését, lapozzon bele a 2005-ös projekttervezet összefoglalásába. A pécsi pályázatban kiemelt szerepet kap partnervárosként Szeged is. A kötetben érdekes összehasonlító elemzést olvashatunk a két város különbözőségéről és hasonlóságáról.
A szövegek mellett hangulatos fotók gazdagítják a kötetet.
Izgalmas év köszöntött be Pécs életébe a rendezvénysorozat elindításával, amelyre csaknem egymillió látogatót várnak az országból és az európai partnervárosokból. A programév hivatalos honlapján, www.pecs2010.hu, folyamatosan nyomon követhetők a legfrissebbek hírek, események, rendezvények.

Mosonyi Helga

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner