Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Kedvenc könyvem - Pataki Ferenc

Yü Hua: Testvérek

Barátság, forradalom, szerelem és Kína pucér alfele – ezzel az alcímmel ragadja meg az olvasó figyelmét Yü Hua Testvérek című könyve, amelyet Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház drámai tagozatának művésze ajánlott a kortárs irodalmat kedvelők figyelmébe.

- „Kedvenc könyvet” választani szinte lehetetlen a számomra fontos és kedves kötetek sokaságából, ezért egy közeli élményemet osztanám meg azokkal, akik szívesen találkoznak kevésbé ismert írók műveivel is. Yü Hua Testvérek című könyvét amolyan „asztalszakító” irodalomnak tartom, amely szédítő mélységek és magaslatok között forgatja meg az olvasót. Régen történt meg velem, hogy az egyik bekezdésnél még hangos nevetésre fakadtam, néhány oldallal később pedig szívszorító, mi több: könnyekre fakasztó sorok ragadtak magukkal – mondta Pataki Ferenc.

- A Kínában játszódó történet a kulturális forradalom idején kezdődik. Két féltestvér fiú sorsát kísérhetjük végig, egészen a közelmúltig. Az író maga is akkoriban volt gyerek, így személyes élményeiből merítve elevenítheti meg a kínai társadalom átalakulásának eseményeit. Külön értéke a könyvnek, hogy analízis helyett a gyerekek szemszögéből ábrázolja azt a különös világot, amelyben megtörténhetett, hogy „Földesúr vagyok!” föliratú szégyentáblát akasztottak egy korábban elismert ember (az édesapa) nyakába, aki egyik pillanatról a másikra, hirtelen törvényen kívülivé lett.

A féltestvérek sorsa példázza a kínai gazdaság elképesztő arányú növekedését. Egyikük mérhetetlen gazdagságra tesz szert, másikuk élete kudarcba fullad. Bizarr és borzalmas, néha pedig egyenesen komédiába átcsapó fordulatok követik egymást. A cselekmény kezdetén az egyik kisfiú egy utcai illemhelyen lesi meg a lányokat, s e különös helyszín motívuma később is megjelenik, amikor már milliárdosként, egy aranyozott WC-kagylón üldögélve, űrutazásról ábrándozik…

Az öniróniát sem nélkülöző történet voltaképpen bárhová áthelyezhető – sajátos ízeit éppen a zárt, s a kívülálló számára különös és rejtélyes kínai világ bemutatása adja.

Nyilas Péter

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner