Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 22. (vasárnap) 
Akadálymentes változat 
Kedvenc könyvem - Altorjay Tamás

Dr. Gergelyné Dr. Tóth Éva: Szasz - Ewing-kór a young korban

Megrázó, s egyben felemelő olvasmányt választott könyvajánlójában Altorjay Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese. Dr. Gergelyné Dr. Tóth Éva Szasz - Ewing-kór a young korban című könyvéről az Élet és tudomány című hetilapban olvasott ismertetőt, ez keltette föl érdeklődését.

"A könyv egy tizennyolc esztendős korában, csontdaganat-betegségben elhunyt lány története. Gergely Alexandra élete utolsó másfél esztendejének krónikáját, nagy lelkierőről téve tanúságot, a kislány édesanyja tárja az olvasó elé. Megrendítő és tiszteletreméltó tárgyilagossággal ad leírást a betegség első tüneteiről, majd súlyosbodásáról, a kezelésekről, a reménykedésről, az életben maradásért vívott küzdelemről, végül pedig gyermeke haláláról. Fokozza a történet drámaiságát, hogy Alexandra szülei orvosok, így személyes sorsuk föltárása mellett mintegy belülről is láttatják a hazai egészségügy világát.

"Szasz", ahogyan az életre csupa reménykedéssel készülő kamaszlányt becézik, bár alig hagyta el gyermekkorát, felnőttek számára is példamutató módon viseli sorsát. Végigkövethetjük, amint lassanként elfogadja betegségét, majd teste és ereje fogyatkozásával, végül lelkében, hitében "megérik" a visszavonhatatlanul bekövetkező befejezésre.
Eközben nem szűnik meg ragaszkodása és szeretete testvérei, családja iránt. Nem szigetelődik el, nem válik keserűvé a rámért sorscsapás súlya alatt. Betegsége alatt internetes blogot ír, "sorstársakat" keres, s barátokra talál.

A gyötrelmes kórházi kezelések után a kislányt otthon ápolják szülei. Láthatjuk, hogyan próbálják orvosi, vallási és ezoterikus eszközökkel megmenteni, vagy legalább átsegíteni mindazokon a megpróbáltatásokon, amelyekkel rövidke élete végén szembe kellett néznie.
De nem csupán a mélységes együttérzés teszi feledhetetlenné ezt a könyvet. Alexandra és családja története megerősítést is ad a mai kor emberének, aki elhallgatások, elvesztett vagy kiüresedő hagyományok, szégyellt kötődések közepette, tanácstalanul, támasz nélkül, olykor kétes értékű útmutatások csapdájában áll az élet és halál végső kérdései előtt.

Az édesanya vallomása szerint könyvének megírásához kislányától kapott erőt. S hogy mekkora ez az energia, kiderül a kötet zárófejezetéből, amelyben így fogalmaz: "Szasz halála után éreztem, hogy valamit tennem kell, nem élhetek úgy, mint azelőtt. Valami hasznosat, önzetlent kell véghezvinnem az emberekért, a betegekért!" Így született meg 2007. áprilisában a Gergely Alexandra Emlékdíj Alapítvány. Célja olyan emberek elismerése, akik életüket tanító és gyógyító munkájuknak szentelve segítenek gyerekeknek, betegeknek, fogyatékkal élőknek, s támogatják a tehetségek kibontakozását."

Nyilas Péter

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner