Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Kedvenc könyvem - Jakab Tamás

Truman Capote: Hidegvérrel

Jakab Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház Jászai-díjas színművésze saját bevallása szerint komoly zavarba jött, amikor kedvenc olvasmányát kellett kiválasztania. Végül Truman Capote Hidegvérrel című regényével érkezett a színház büféjének kiváló kávéja mellett folytatott beszélgetésre. Kiderült, nem csak a lebilincselően izgalmas könyvet ismeri jól, de a mű keletkezéséről is sok érdekességet mesélt:

„A Kansas állambeli Holcombban, 1959. novemberében négyszeres gyilkosság történt. Herbert W. Clutter farmert, feleségét és két kamasz korú gyermekét megkötözték és agyonlőtték. Truman Capote író a New York Timesben olvasta a hírt, s a gyilkosság különös körülményei fölkeltették érdeklődését. Az áldozatok nem védekeztek, a házat nem rabolták ki, az asszony ékszereit sem vették el, nem követtek el erőszakot a házaspár tizenhat esztendős, feltűnően csinos lányán. Clutter alá, mielőtt elvágták volna a torkát, ágybetétet tettek a gyilkosok... Capote ezt az eseményt dolgozta föl Hidegvérrel című regényében.

A könyvet tizenhét éves koromban olvastam először (azóta persze többször is). Az izgalmas történet, a szokatlan, tényszerű földolgozásmód, a regény feszültsége annyira megfogott, hogy kíváncsi lettem a mű keletkezésének körülményeire is Megtudtam, hogy Capote, akit szenvedélyesen érdekelt a társadalmon kívülre sodródott emberek lelkivilága, a családirtás helyszínére utazott, s a lehető legaprólékosabb utánajárással földerítette a körülményeket. Követte a nyomozás, majd a bírósági tárgyalás eseményeit is. Később a börtön közelébe költözött, bejárt a siralomházba, és riportokat készített a sorsukra váró elítéltekkel.

A két gyilkost ügyes trükkel bírta szólásra. Kihasználta, hogy féltékenyen figyelik, melyikükről írnak többet a lapok, ezért igyekeztek újabb és újabb részleteket elárulva „érdekesebbé tenni magukat”. Capote a történetet az összegyűjtött tényekre alapozva, riporthoz illő pontossággal dolgozta föl. Az előzményeket, a gyilkosság, és a bűnösök elfogásáig zajló eseményeket a tettesek szemével láttatva meséli el.

A regény lenyűgöző stílusa révén a kansasi házban történt szörnyűségeket olyan tényszerűen, tüzetesen és életszerűen képzelhetjük el, mintha minden velünk történne. Ez a Hidegvérrel hátborzongató hatásának talán legfőbb titka.

A börtönben folytatott beszélgetések során persze az író sem vonhatta ki magát a gyilkosok személyiségének hatása alól. Különös kapcsolatba került velük. Kivégzésük után napokig elzárkózott a külvilágtól, valóságos depresszióba esett.

Capote sajátos módszerével magas színvonalra emelte a „tényregény” műfaját, amelynek sokak szerint legtehetségesebb megteremtője volt.”

Nyilas Péter

Olvasta már? - könyvajánlók

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner