Archív tartalom!
A Somogyi-könyvtár honlapja: http://www.sk-szeged.hu
 
Somogyi-könyvtár A könyvtárról Általános tudnivalók 2018 április 24. (kedd) 
Akadálymentes változat 
Általános tudnivalók


  • A könyvtár alapjait Somogyi Károly esztergomi kanonok gyűjteménye vetette meg. A 43 701 kötetből álló bibliotékát az 1879. március 12-i nagy árvíz után ajánlotta fel a kanonok az újjáépülő városnak. A könyvtár többszöri költözködés után 1984. június 6-án foglalta el jelenlegi helyét Szeged központjában a Dóm téri hatszintes üvegpalotában 6500 négyzetméteren.
  • A több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma meghaladja a 830 000 darabot, s a beiratkozottak száma túllépi a 25-26 000-et.
  • A könyvtár állományában a szak- és szépirodalmi könyvek mellett időszaki kiadványaink és egyéb, nem hagyományos dokumentumokat talál az olvasó. A különböző különgyűjtemények igazi ritkaságokat kínálnak az érdeklődőknek. A kézirattár neves írók, költők, tudósok írásait őrzi. A könyvtár eszperantó gyűjteménye több mint 3000 könyvvel és 200 féle folyóirattal 1960 óta működik. A Vasváry-gyűjtemény az amerikai magyarság történetére vonatkozó legnagyobb hazai adattár. A helyismereti gyűjtemény 1973-ig a szegedi, ettől kezdve a Csongrád megyei dokumentumokat őrzi és tárja fel.
  • A Szeged város közművelődési életében jelentős szerepet vállaló Somogyi-könyvtár kulturális, tudományos és ismeretterjesztő tevékenységet folytat. Rendezvényeivel, szolgáltatásaival alkalmazkodik a lakosság körében felmerülő igényekhez.
  • Megyei könyvtárként az intézmény szolgáltatásokat nyújt a megye nyilvános könyvtárainak. A könyvtárközi kölcsönzés terén regionális központként működik.

 

 

Gyorskeresés

Részletes keresés

Online hosszabbítás

Olvasójegy vonalkódja
Jelszó
Segítség

Hírlevél
A hónap könyve

Banner